subota, 3. svibnja 2014.

ZAPEČENI INTEGRALNI RIŽOTO SA POVRĆEM

Aromatično i baš ukusno jelo... Evo ideje za sutrašnji ručak :-)




Potrebno je:


  • 150 gr integralne riže
  • 3 bataka sa karabatkom
  • 2 mrkve
  • 4 svježe paprike
  • 100 gr zelenih mahuna
  • 100 gr nasjeckanog komorača
  • 50 gr graška
  • 2 struka mladog luka
  • 1 manja tikvica
  • 1 kašičica svježe isjeckanog peršuna
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • 1 kašičica curry začina
  • bio začin
  • mljeveni biber
  • 2 kašičice mljevene crvene paprike
  • 1 kašika ulja
  • cca 1 l vode

Batake odvojite od karabataka, operite ih i posušite kuhinjskim ručnikom. Posoliti sa svih strana i poredati u pleh obložen pek papirom.
Preliti sa 1 kašikom ulja i staviti da se peku u rernu zagrijanu na 180°.

Sad pripremite povrće. Paprike isjecite na rezance, mahune na manje komadiće, mladi luk također, komorač na sitno, tikvicu na manje kockice, mrkvu također na kockice. 

U šerpi prokuhati oko litar vode u koju ste dodali bio začin, mljeveni biber, đumbir, curry, mljevenu crvenu papriku i svježe isjeckan peršun. Kad prokuha skloniti sa ringle.

Kad su bataci dobili finu boju i počeli lijepo da porumene izvadite ih iz rerne. 
Integralnu rižu operite pod mlazom vode i ocijedite. 

Oko bataka pospite ocijeđenu rižu, a zatim odozgo pospite svo povrće koje ste pripremili. Zaliti prokuhanom začinjenom vodom i stavite u rernu da se peče.

Meni je ova količina vode bila taman da bi svo povrće i riža bili gotovi tj. da ukuha sva tečnost.

Pecite sve oko 35-40 minuta i povremeno provjerite da li vam je i koliko voda ukuhala, pa po potrebi dolijte, ja nisam trebala ni jednom.

Kad sva tečnost ukuha, a jelo fino porumeni odozgo - ručak je gotov.




Servirajte toplo uz neku salatu. Moja salata danas je bila paradajz salata sa mladim lukom i melisom. Sve je bilo za 10!

Prijatno i vama ;-)








Nema komentara:

Objavi komentar