petak, 23. svibnja 2014.

ZAPEČENI BROKOLI SA GLJIVAMA I PAPRIKAMA

Brokoli u svim kombinacijama je zaista odličan. Na ovaj način kako sam ga ja pripremala, bit ćete sigurni da imate i zdrav i ukusan obrok ili prilog, bez puno masnoće, a izuzetno ukusan!

Uz ovo fino jelo poslužila sam i hamburgere pečene na gril tavi i svi su bili zadovoljni.



Sastojci:


  • 1 glavica brokolija
  • 4 svježe paprike
  • 500 gr šampinjona
  • 1 mladi bijeli luk
  • 1 mladi crveni luk
  • mljeveni đumbir
  • bio začin
  • svježe mljeveni biber
  • 2-3 kašike ulja

Brokoli oprati i podijeliti na cvjetove. Staviti ga u prokuhanu i posoljenu vodu i kuhati oko 5 minuta. Prebaciti u cjediljku i isprati ga hladnom vodom kako bi zadržao lijepu zelenu boju.

Gljive očistiti i isjeći na četvrtine.

Svježu papriku isjeći na veće kocke.

Bijeli i crveni luk sitno nasjeckati.

Rernu uključiti da se zagrije na 180 stepeni.

Pleh nauljiti, pa poredati isječene gljive, paprike, brokoli, crveni i bijeli luk. Začiniti i fino izmiješati, pokriti alu folijom i staviti da se peče oo 30 minuta pod folijom. Zatim skloniti foliju i vratiti u rernu još oko 10-tak minuta da lijepo porumeni.

Povrće će prvo pustiti vodu, ali će ta voda ukuhati i imat ćete divan i zdrav prilog uz bilo koju vrstu mesa ili kao samostalan obrok. Možete ga posuti i ribanim parmezanom i poslužiti.

U svakom slučaju, dobar tek :)





Nema komentara:

Objavi komentar