subota, 3. svibnja 2014.

SOČNI ORAH KOLAČ

Kako i sam naziv kaže - veoma sočan i jednostavan kolač :-)

Ako vam se žuri i želite nešto slatko, evo rješenja... !



Biskvit:

  • 4 jaja
  • 5  kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike sjeckanih ili mljevenih oraha
  • 60 gr putera
  • 1/2 praška za pecivo
Zaljev:

  • 3,5 dcl vode
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin šećer

Premaz od džema:

  • 6 punih kašika džema od trešanja, šljiva, višanja - po želji
  • 3-4 kašike vode
Za posipanje:

  • 5 kašika sjeckanih oraha
  • 1 kašičica mljevenog cimeta


Prvo skuhajte zaljev. Šećer, vodu i vanilin šećer zakuhajte pa kuhajte oko 5 minuta i sklonite sa ringle neka se hladi.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka.

Orahe isjeckajte ili uradite kao ja: stavila sam ih u vrećicu za zamrzivač i izlupala čekićem za meso.

Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u čvrst snijeg.

U žumanjke dodati šećer pa miksati dok smjesa posvijetli. Dodati otopljen i malo prohlađen puter pa opet izmiksati. Brašno i orahe pomiješati sa praškom za pecivo pa dodati smjesi i špatulom izmješati.

Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Sve izručiti u nauljen i pobrašnjen pleh i peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta (zavisno od vaše rerne).

Dok se kolač peče pripremiti premaz od džema. Vrlo jednostavno - džem i vodu zagrijati na ringli neprestano miješajući da dobijete tečniju smjesu.



Ispečen kolač izvaditi iz rerne i vruć preliti prohlađenim zaljevom. Odmah premazati smjesu od džepa i posuti mješavinom sjeckanih oraha i cimeta. Ostaviti da se skroz ohladi.

Sjeći na komade željenog oblika i veličine i poslužiti.









Nema komentara:

Objavi komentar