nedjelja, 25. svibnja 2014.

ŠARENI KROASANI SA BIJELOM ČOKOLADOM

Hrskavi, mirisni i neodoljivi! ...  :)



Sastojci za tijesto:


  • 700 gr brašna
  • 1 jaje
  • 1,5 kesica suhog kvasca
  • 4 kašike ulja
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 1 jogurt (180 ml)
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 male kašičice soli
  • 2 kašike kakao praha
  • ribana korica 1 limuna

Premaz:

  • 250 gr margarina sa okusom slatke pavlake, omekšan na sobnoj temperaturi

  • za nadjev 150 gr bijele čokolade ili tamne i
  • + šećer u prahu za posipanje


U većoj posudi razmutiti jaje, pa dodati šećer, so, ulje, pa dobro izmješati. Mlijeko sa jogurtom zagrijati do mlakog. U posudu, u već izmješane sastojke sipati kvasac, ribanu koricu limuna i dodati zagrijano mlijeko i jogurt. 

Od navedene količine brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.

U smjesu sa germom postepeno sipati brašno i umijesiti da se fino poveže. Kad dobijete kompaktno tijesto podijeliti ga na 2 dijela. U jedan dio dodati 2 kašike brašna, a u drugi 2 kašike kakao praha, pa dobro umijesiti i oblikovati dvije lopte. Staviti ih u posebne zdjele, pokriti čistom krpom i ostaviti da nadođu. Kad su nadošle, još jednom premjesiti u zdjelama i opet ostaviti da nadođu.

I bijelo i tamno tijesto podijeliti na 6 loptica.


Ostaviti loptice da odmore 10-tak minuta.

Svaku lopticu rasklagijati na prečnik 20-tak cm. 

Za jednu jufku uzeti po 3 svijetla i 3 tamna kruga. Naizmjenično ih redati jedan preko drugog, ali između stavljati komadiće omekšalog margarina, samo se na gornji krug ne stavlja margarin.

To izgleda ovako:


Na kraju sve izgleda kao na slici ispod, a dobit ćete dvije ovakve hrpice:



Prvi dio tijesta oklagijom razvući u veliki krug debljine 0,5 cm. Isjeći na 16 dijelova.

Na svaki trokutić staviti kockicu bijele čokolade.


Zamotati kroasane, tako da uski dio istežete rukom, kako bi dobili što više namotaja i imali lisnatije kroasane.


Od ove mjere dobit ćete 32 kroasana.

Redati ih u papirom obložen pleh za pečenje sa razmakom između jer će tokom pečenja narasti.

Više ne moraju nadolaziti nego ih odmah stavite peći u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 20-tak minuta.

Ispečene, još vruće kroasane posuti šećerom u prahu.

Sad uživajte :)



I naravno presjek:







Nema komentara:

Objavi komentar