utorak, 27. svibnja 2014.

PALENTA SA SVJEŽIM ZAČINSKIM BILJEM I DINSTANIM GLJIVAMA

S vremena na vrijeme baš poželim jedan ovakav lagan i bezmesni ručak!
Danas sam obradovala samu sebe, lagano, brzo, zdravo i aromatično :)

Palenta se priprema na malo neobičan način, a rezultat je najkremastija i najmekanija palenta koju ste jeli. Sigurna sam da ćete je ubuduće pripremati samo na ovaj način, pa i bez začinskog bilja :)


Sastojci za palentu:

  • 5 čaša vode
  • 1 čaša palente
  • 2 režnja bijelog luka
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike pavlake
  • 1 kašičica svježe isjeckane mente
  • 1 kašičica svježeg isjeckanog peršuna
  • 1 kašičica svježe isjeckanog celera

Sastojci za gljive:

  • 250 gr svježih šampinjona
  • 1 veza mladog bijelog luka
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika svježe isjeckanog peršuna
  • 1 kašičica nasjeckane svježe mente
  • 1 kašika svježe isjeckanog celera
  • 1 kašičica svježe isjeckanog vlasca
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • vegeta
  • svježe mljeveni biber

Vodu, isjeckani bijeli luk i so staviti u lonac da prokuha, a zatim polako sipati palentu i miješati cijelo vrijeme. Smanjite temperaturu da palenta ključa poput lave (skroz tiha vatra, tek toliko da vidite mjehuriće). Kuhati oko 45 minuta uz povremeno miješanje, ako se lijepi za dno dodajte vrlo malo vode. Pred kraj kuhanja umiješajte puter.

Izrežite papir za pečenje dimenzija lonca u kom ste kuhali palentu pa pritisnite na skuhanu palentu i poklopite lonac.

Lonac s palentom stavite na veći lonac u koji ste sipali malo vode (kao kad kuhate na pari) i pustiti da voda lagano prokuha. Skloniti sa ringle i ostaviti da palenta tako stoji 30 minuta. Na taj način zrnca palente će upiti svu masnoću iz putera i bit će predivno kremasta i mekana. Na kraju umiješati 2 kašike pavlake, svježe isjeckano začinsko bilje i lagano promiješati. 

Dok palenta stoji pripremite gljive.

U posudi rastopite puter, pa stavite isjeckan bijeli luk i gljive da se dinstaju. Kad voda od gljiva malo ispari, dolijte još malo vode i dinstajte dok gljive omekšaju. Na kraju dodajte sjeckane svježe začine, suhe začine i promiješajte.

Na sredinu tanjira servirati toplu palentu, a okolo poredajte dinstane gljive. Poslužiti toplo :)








Nema komentara:

Objavi komentar