četvrtak, 15. svibnja 2014.

MRAMORNI JOGURT KUGLOF

Baš volim kuglofe, kao i sve biskvitne i suhe kolače. Kremastih i nisam neki ljubitelj, ali zato moji ukućani preferiraju uglavnom čokoladno i kremasto, međutim na ovaj kuglof nisu imuni :D

Danas sam ugodila sebi. Fantastičan je, jednostavan i sutradan mekan i sočan, ukoliko uspijete sačuvati parče! 

Po želji ga možete preliti čokoladnom glazurom ili kao ja, posuti šećerom u prahu i vanilijom.


Mjera je čaša od 2,5 dcl!


Sastojci:

  • 4 krupnija ili 5 manjih jaja
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 2 čaše oštrog brašna
  • 1 čaša ulja
  • ribana korica 1 limuna ili narandže
  • 1 vanilin šećer
+

Za tamnu masu:

  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike jogurta
  • 50 gr otopljene čokolade

Za posipanje:

  • šećer u prahu i vanilin šećer


Cijela jaja i šećer staviti u posudu za miksanje i miksati najmanje 15-20 minuta, da smjesa naraste i postane skroz kremasta i svijetla.

Dodati ulje i jogurt, pa izmiksati da se sjedini. Zatim dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i vanilin šećerom, limunovu koricu, pa mikserom na najmanjoj brzini miksati tek toliko da se sve fino poveže i bude bez grudvica.

Odvojiti jednu trećinu smjese u drugu posudu, pa dodati kakao, jogurt i otopljenu čokoladu pa fino izmješati da bude jednolično.

Kalup za kuglof premazati puterom i posuti prezlom. Izliti svijetlu smjesu i odozgo sredinom sipati tamnu smjesu. Viljuškom blago spiralno promiješati da dobijete šare.

Peći u rerni zagrijanoj na 170 stepeni oko 40-45 minuta. Čačkalicom provjerite da li je kuglof pečen.

Ispečen ostavite u kalupu još 10-tak minuta, a zatim okrenite na pladanj za serviranje.

Hladan kuglof posuti mješavinom šećera u prahu i vanilin šećera ili ga prelijte čokoladnom glazurom.


P.S. Nadam se da je i na slikama vidljivo koliko je mekan i sočan.










Nema komentara:

Objavi komentar