srijeda, 14. svibnja 2014.

LAGANI KOLAČ SA JAGODAMA

Veoma lagan i jednostavan kolač sa jagodama. Biskvit je fenomenalan, idealno će poslužiti i kao podloga za bilo koju voćnu tortu, a pogodan je i za rezanje.

Brzo se napravi, još brže pojede :D



Sastojci za biskvit:


  • 4 jaja
  • 150 gr šećera
  • 250 gr brašna
  • 70 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašičice ekstrakta jagode
+

  • 500 gr jagoda
  • 5 kašika šećera
  • 250 ml vode
  • 2 kašike gustina
  • 1 kašičica ekstrakta jagode

U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer pa miksati na najvećoj brzini dok smjesa pobijeli i udupla se.

Isključiti mikser, pa dodati ulje i jogurt i žicom izmiješati. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa sve žicom dobro sjediniti.

Pleh za pečenje premazati puterom i istresti 2/3 smjese. U preostalu trećinu smjese dodati ekstrakt jagode, dobro izmješati i preliti preko svijetle smjese u plehu i malo viljuškom izmiješati.

Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.

Jagode očistiti i prepoloviti.
U šerpicu staviti vodu i gustin, žicom dobro izmješati, pa staviti da zakuha. Miješati dok se zgusne i skloniti sa ringle, dodati ekstrakt jagode, promiješati i ostaviti da se malo prohladi.

Na ispečen biskvit poredati jagode, posuti šećerom i preliti ih toplim preljevom. Ostaviti da se skroz ohladi, pa sjeći na kocke i servirati.











Nema komentara:

Objavi komentar