nedjelja, 25. svibnja 2014.

KVASNA PITA SA SIROM

Divna i mekana pita od kvasnog tijesta i klasičnog fila za pite od sira.
Uz šolju jogurta - baš dobar ručak!



Mjera je za veliki dublji pleh od rerne!

Sastojci za tijesto:


  • 500 gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 1 kesica suhog kvasca
  • mlaka voda - količina po potrebi

Nadjev:

  • 1 kg mladog sira
  • 6-7 jaja
  • 3 kašike griza
  • 3 kašike pavlake
  • so
  • 1/2 praška za pecivo

Zaljev:

  • 2,5 dcl mlijeka
  • malo soli
  • 1 kašika ulja


Od svih sastojaka za tijesto zakuhati tijesto tvrdoće kao za klasičnu jufku za pitu - ni tvrdo ni mekano, dobro ga izraditi rukama, pa podijeliti na 3 jufke. Poredati na pobrašnjenu tacnu, pokriti streč folijom i ostaviti da odmori oko 15-tak minuta.

Za nadjev sve sastojke dobro izmješati da dobijete gušći kompaktan nadjev. Sir ne morate puno usitnjavati, ako volite komadiće sira u piti.


Na pobrašnjen sto staviti prvu jufku, malo je premjesiti rukama, jer je u međuvremenu narasla i razviti oklagijom što više možete. Jufka sa kvascem ne mora biti tanka kao klasična jufka na pitu, neka ostane malo, ali malo deblja nego obična.

Isjeći jufku na komade nožem - komadi su proizvoljne veličine i redati u nauljen pleh da pokrijete dno pleha. Zatim odozgo poredati malo fila, ravnomjerno, blago pouljiti pa opet redati isječene komade jufke, tako dok ne utrošite prvu jufku.

Na isti način rasklagijati i ostale dvije jufke, s tim što kad razvučete treću jufku, odmah isjecite jedan komad veličine pleha - to ćete staviti na vrh pite, kao završni red. Taj komad treba da bude cijeli.

Završenu pitu, malo pouljiti i staviti da se peče na 180 stepeni oko 30-tak minuta.

Za zaljev, sastojke samo dobro promiješati i ispečenu pitu zaliti, pa vratiti u rernu još par minuta samo da upije.

Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohladi, zatim sjeći na kocke i servirati uz jogurt, kiselo mlijeko ili salatu.

Dobar tek :)


P.S. Pita se divno lista i jako je ukusna! Nadam se da se to vidi i na slijedećim slikama ;)








Nema komentara:

Objavi komentar