subota, 31. svibnja 2014.

KUKURUZNE PIROŠKE SA SIROM

Ovo je bio naš doručak. Fantastično hrskave okolo, a mekane unutra. Uz šolju mlijeka ili čaja - savršen doručak ili večera.



Sastojci:


  • 500 gr mladog sira
  • 3 jaja
  • 300 gr brašna
  • 100 gr kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 čajna kašika soli
  • ulje za prženje

U posudi umutiti jaja, so, prašak za pecivo i 250 gr mladog sira. Nakon toga dodati brašno i rukama umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga odstoji 30 minuta.

U međuvremenu posoliti po ukusu preostalih 250 gr sira i viljuškom dobro izgnječiti.

Kukuruznim brašnom posuti radnu površinu i rasklagijati tijesto u oblik pravougaonika. Tijesto isjeći na pravougaonike željene veličine, filovati nadjevom od sira i zarolati pa stisnuti rub kako ne bi iscurio nadjev prilikom prženja.

Još bolja ideja (ja sam tako probala jutros) je da podijelite tijesto na dva dijela, rasklagijate u oblik pravougaonika i jedno i drugo tijesto, filujete sirom i zarolate kao štrudlu. Potom te dvije dobijene štrudlice siječete na komade željene veličine i dobit ćete predivne piroške. Slika dole pokazuje kako to izgleda.



U tavi zagrijati ulje i pržiti piroške na srednje jakoj vatri sa svih strana da lijepo porumene.
Redati ih na kuhinjski ručnik da se ocijedi višak masnoće i toplo poslužiti uz šolju mlijeka, jogurta ili čaja... 

Dobar tek :)







Nema komentara:

Objavi komentar