petak, 16. svibnja 2014.

KARFIOL SALATA

Ovo je bio moj današnji ručak i moram reći - da sam uživala :)
Odlična i jako zdrava, a začine možete prilagoditi svom ukusu.



Sastojci:


  • 1 glavica karfiola
  • 1 kašika mlijeka
  • so
  • 1 struk mladog bijelog luka (može i crveni)
  • 1 kašika svježe sjeckanog peršuna
  • 3 kuhana jajeta
  • 1 kašika sjemenki lana

Dresing:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašičice senfa
  • mljeveni šareni biber
  • 3 kašike jabukovog sirćeta
  • so


Karfiol očistiti, oprati, podijeliti na cvjetiće i staviti u slanu vodu u koju ste dodali kašiku mlijeka (kako bi zadržao svoju finu bijelu boju) da se skuha - pazite da ga ne prekuhate.
Staviti u cjediljku da se ocijedi.

Mladi bijeli luk isjeckati, peršun takođe, jaja skuhati i isjeći na četvrtine.

U posudu u kojoj ćete miješati salatu staviti maslinovo ulje, senf i jabukovo sirće pa sve dobro izmješati. Dodati so i mljeveni šareni biber, pa promiješati. Na kraju dodati ohlađen i ocijeđen karfiol, isjeckan luk i peršun, sjemenke lana i lagano promiješati.

Poslužiti sa rezanim jajima odozgo, kao salatu ili samostalan obrok.

Prijatno!





Nema komentara:

Objavi komentar