srijeda, 28. svibnja 2014.

JUNEĆI RAGU SA POVRĆEM I GLJIVAMA

Odličan ručak :)



Potrebno je:



  • 500 gr junećeg mesa od buta
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 mrkva
  • 4 režnja bijelog luka
  • 250 gr šampinjona
  • 2 kašike paradajz pirea
  • nekoliko cvjetova karfiola
  • nekoliko cvjetova brokolija
  • 150 gr graška
  • vegeta
  • mljeveni biber
  • so
  • svježe sjeckana menta, vlasac, peršun, celer
  • mljeveni đumbir
  • origano
  • 2-3 kašike ulja


Luk crveni i bijeli sitno isjeckati i dinstati na ulju dok postane staklast. Dodati junetinu narezanu na kockice i dinstati dok meso ne pusti sok. Dodati isjeckanu mrkvu i grašak, paradajz pire, posuti isjeckanim svježim začinima, mljevenim đumbirom i origanom, pa doliti vode da se pokrije i meso i povrće.

Poklopiti i kuhati uz povremeno miješanje, na laganijoj vatri oko sat do sat i po vremena. Ja smanjim temperaturu toliko da samo lagano krčka i kuham sve ovo skupa i 2 sata. Po potrebi dolijte još vode. Oko 15 minuta pred kraj kuhanja - dodati šampinjone isječene na četvrtine, karfiol i brokulu, pa kuhati 15 minuta da to sve fino omekša.

Na kraju dodati po potrebi još vegete i bibera.
Ukoliko želite zgusnuti ragu, napravite hladnu hapršku ili izmiješajte gustin sa vodom, sipajte u ragu i nastavite kuhati dok dobijete željenu gustinu. 

Poslužiti toplo, možete u sredinu svakog tanjira staviti par kašika pavlake ako volite.

Prijatno :)




Nema komentara:

Objavi komentar