ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

JAPRAK

Pravi japrak sa listom vinove loze. Tokom mjeseca maja listovi vinove loze su odlični za pripremanje ovog jela. Ukoliko imate lozu u svom vrtu, evo prijedloga za ručak!

Japrak se pravi i od listova raštike i blitve, ali ovo je izvorno jelo i dodaje se svježa isjeckana menta kako bi okus bio još ljepši. Umjesto riže koristila sam heljdinu kašu. Možete koristiti i ječam, bulgur ili rižu.

Zdrava i ukusna varijanta, pa probajte i vi!



Sastojci:


  • 250 gr listova vinove loze
  • 500 gr mljevenog mesa (mješavina teletine i junetine)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 režnja bijelog luka
  • 3 kašike ulja
  • 100 gr heljdine kaše
  • vegeta
  • so
  • biber
  • 1 kašičica sjeckane mente
  • 1 mrkva
  • 2 kašike sos paradajza

Listove vinove loze dobro oprati, potopiti u vrelu, posoljenu vodu, neka stane 3-4 minuta, a zatim u hladnu vodu i ocijediti.

Mljevenom mesu dodati isjeckan crveni i bijeli luk, ulje, heljdinu kašu, vegetu, so i biber, pa dobro izmješati.

Listove vinove loze puniti nadjevom i formirati sarmice.

Na dno šerpe staviti listove vinove loze, a preko redati formirane sarmice, Preko sipati izrezanu mrkvu na kolutiće. Staviti par kašika ulja, posuti isjeckanom mentom i doliti vode samo da prekrije sarmice. Dodati i sos paradajz. Odozgo staviti jedan tanjir naopako, kako se sarmice ne bi odmotale prilikom kuhanja.

Šerpu poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Povremeno protresite šerpu, a po potrebi dolijte malo vode.

Poslužiti uz kuhani krompir, kiselo mlijeko ili pavlaku.





Presjek:





Nema komentara:

Objavi komentar