petak, 2. svibnja 2014.

ČORBA OD HELJDINE KAŠE I SRIJEMUŠA SA PILEĆIM MESOM

Moja zdrava čorba... Nakon prvomajskog pretjerivanja odlična za stomak. Zdrava, lagana i bez dodatih suvišnih masnoća.

I ako niste pretjerivali juče, kao ni ja, opet je za vas!



Sastojci:

  • 150 gr heljdine kaše
  • 100 gr graška (može i zamrznuti)
  • 2 mrkve
  • 2 struka mladog luka
  • nekoliko listova srijemuša (medvjeđeg luka)
  • 3-4 režnja bijelog luka
  • 3 bataka sa karabatkom
  • kašičica svježe isjeckanog svježeg peršuna
  • 2 kašičice mljevene crvene paprike
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • bio začin (ili vegeta)
  • mljeveni šareni biber
  • malo curry začina

Heljdinu kašu oprati i ocijediti.
Mrkvu isjeckati na kockice. Mladi luk sitno isjeckati, kao i bijeli luk. Batake odvojiti od karabataka. Srijemuš isjeći na sitnije rezance.

Batake i karabatake staviti da se kuhaju. Kad su kuhani izvaditi iz vode i staviti u tanjir.

U vodu u kojoj su se kuhali bataci, staviti mrkvu, grašak, bijeli luk, mladi luk i srijemuš (ostaviti vrlo malo sa strane za dekoraciju) da se kuhaju.
Nisam dodavala nikakvu masnoću, jer je piletina pustila sasvim dovoljno.

Batacima i karabatacima odstraniti kožicu i odvojiti meso od kostiju. Ostaviti onako u komadićima.

Nakon 15-tak minuta kuhanja povrća, dodati i heljdinu kašu i pileće meso. Nastaviti kuhati još 20-tak minuta na srednje jakoj vatri. Po potrebi dolijevati vode, ako volite gušće jelo ne pretjerujte s vodom, samo onoliko koliko je potrebno da ne zagori, a ako volite čorbasto dolijte više.

Kad se sve fino skuhalo, dodati mljevenu crvenu papriku, sjeckan svježi peršun, bio začin, mljeveni šareni biber, curry, mljeveni đumbir i još kratko prokuhati da se okusi prožmu.

Po potrebi dodati još neke začine koje volite i dotjerajte okus, pa sipajte toplo. Odozgo pospite preostalim svježim srijemušom i poslužite uz fin integralni hljeb.

Dobar tek :)










Nema komentara:

Objavi komentar