srijeda, 30. travnja 2014.

ZELJANIK SA KUKURUZNIM BRAŠNOM I GRIZOM

Ma bolje od pite zeljanice, a brže i jednostavnije. Mekan, ukusan i uz jogurt - savršen ručak.

Radila sam ga ranije sa običnim brašnom, a danas sam kombinovala kukuruzno brašno, griz i malo običnog brašna i dobila savršen rezultat.



Sastojci:


  • 500 gr svježeg špinata
  • 600 gr mladog sira
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 8 jaja
  • 5 kašika kukuruznog brašna
  • 5 kašika griza
  • 5 kašika bijelog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika mlijeka
  • so
Za zaljev:

  • 2-2,5 dcl mlijeka
  • komadić putera
  • malo soli

Špinat dobro oprati, staviti da se ocijedi pa ga isjeckati na sitno.

U posudi žicom umutiti jaja, dodati mladi sir, pavlaku, isjeckani špinat, griz, kukuruzno brašno, bijelo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu ulje i mlijeko pa se dobro izmješati da se sjedini. Ako je previše gusto dodati još malo mlijeka, ali ne smije biti ni rijetka smjesa. Na kraju posoliti po ukusu i dobro sjediniti.

Pleh za pečenje nauljiti i staviti ga u zagrijanu rernu na 180° da se zagrije ulje (tako se neće zalijepiti smjesa za pleh), pa na zagrijano ulje istresti pripremljenu smjesu (treba da zacvrči), poravnati kašikom, malo pouljiti odozgo i staviti da se peče oko 25-30 minuta.

U međuvremenu zagrijati mlijeko, puter i malo soli da se puter istopi, izvaditi zeljanik i preliti ga zaljevom pa vratiti u rernu još oko 5 minuta.

Ispečen isjeći na kocke i servirati uz mileram, pavlaku, jogurt....

Prijatno :)








Nema komentara:

Objavi komentar