utorak, 8. travnja 2014.

TELETINA U KREM SOSU SA GLJIVAMA I SVJEŽIM RUŽMARINOM

Dan je bio predivan - sunčan i topao i nikako mi se nije dalo previše vremena odvojiti na pripremu ručka.

Odlučila sam se za ovo jelo koje je brzo, jako ukusno, aromatično i možete ga poslužiti uz bilo koji prilog ili jednostavno ovako - bez ičega :)





Sastojci:


  • 500 gr teletine bez  kosti
  • 250 gr svježih šampinjona
  • 4 struka mladog luka
  • 4 režnja bijelog luka
  • 2-3 grančice svježeg ružmarina
  • 1 kašika isjeckanog svježeg peršuna
  • 2-3 kašike ulja
  • 1,5 dcl vrhnja za kuhanje
  • vegeta
  • biber
  • muškatni oraščić
  • curry 
  • mljeveni đumbir
  • 1 kašika soya sosa

Teletinu isjeći na kockice, šampinjone očistiti i isjeći na listiće, mladi i bijeli luk sitno isjeckati. Svježi ružmarin i peršun oprati i sitno isjeckati.

Na ulju propržiti isjeckano meso da blago porumeni sa svih strana. Dodati isjeckan mladi luk, bijeli luk, kratko prodinstati i dodati isjeckane šampinjone.

Dinstati dok šampinjoni puste tekućinu, pa zatim posuti isjeckanim svježim začinima. Dinstati 15-tak minuta uz povremeno dolijevanje vrlo malo vode. 

Kad je meso fino omekšalo i dinstanje završeno, dodati soya sos i suhe začine (količinu prilagodite svojim potrebama), pa zalijte vrhnjem za kuhanje i vratite na ringlu. Krčkati još oko 5 minuta i eto ga - vaše jelo je gotovo.

Poslužiti toplo uz prilog po vašoj želji ili solo uz neku salatu.

Uživajte i vi u savršenoj aromi ovog jela.

Dobar tek!







Nema komentara:

Objavi komentar