RAŽENI HLJEB

Zdrav i jaaaaaako ukusan hljeb. Domaće je najbolje....


Sastojci:


  • 300 gr bijelog brašna
  • 200 gr raženog brašna
  • 3 kašike mljevenih sjemenki lana
  • 2 kašike sjemenki susama
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • 1 kesica suhe germe
  • 1 čajna kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • mlaka voda - količina po potrebi
Za posipanje:

  • sjemenke lana i susama

U posudi pomiješati sve sastojke, izmješati kašikom, pa uz dodavanje mlake vode mijesiti rukom dok ne dobijete fino srednje mekano tijesto koje se ne lijepi za posudu. Dobro izradite rukama i ostavite pokriveno krpom na toplom mjestu oko 40 minuta.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti ga i razvući oklagijom u oblik pravougaonika, čija duža strana je iste dužine kao i dužina kalupa u kome ćete peći hljeb.

Zarolati tijesto i prebaciti u nauljen kalup za pečenje. Hljeb premazati toplom vodom i posuti sjemenkama susama i lana, pa rukom lagano pritisnuti sjemenke da se fino zalijepe.



Formiran hljeb pokriti krpom i ostaviti da odstoji još oko 20-tak minuta.

Rernu zagrijati na 180°.

Nadošao hljeb staviti da se peče prvih 15 minuta na toj temperaturi, a zatim smanjiti na 130 stepeni i ostaviti još oko 20-tak minuta.



Ispečen hljeb pokriti vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi i omekša.

Izvaditi iz kalupa, isjeći i poslužiti.

Napominjem da je hljeb savršeno ukusan i mekan, kao neki slani kolač. Moji ukućani tvrde da se može jesti sam i zaista brzo nestane.

Uživajte u domaćem i zdravom hljebu! 








Primjedbe

Popularni postovi