četvrtak, 3. travnja 2014.

PITA OD ROGAČA I JABUKA

Ako želite zaista aromatičan popodnevni kolač - neka to bude baš ovaj...rogač mu daje tu finu aromu, a sa jabukama dobije onu finu harmoniju koja mami na još jedan zalogaj :)



Sastojci za prhko tijesto:


  • 350 gr brašna
  • 175 gr putera ili margarina
  • 1 kašika šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • ribana korica 1 limuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 žumanjka
  • 50 gr pavlake

Nadjev:

  • 200 gr mljevenog rogača
  • 200 gr brašna
  • 250 gr šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 450 gr jabuka
  • 2 bjelanjka
  • 2  kašičice cimeta
+
  • šećer u prahu za posipanje

U dubljoj zdjeli izmiješati brašno, šećer, prašak za pecivo, ribanu  koricu limuna, so i lagano izmiješati. Dodati žumanjke i mikserom na najmanjoj brzini lagano izmiksati. Zatim dodati omekšali puter isječen na kockice i pojačati mikser pa miksati dok se dobije mrvičasta smjesa. Na kraju sipati pavlaku i još kratko miksati, a zatim dodatno umijesiti rukama da dobijete fino i kompaktno tijesto.

Podijeliti tijesto na dva dijela, zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na pola sata da odmori.

U   međuvremenu pripremite nadjev:

Bjelanjke čvrsto izmiksati uz dodatak prstohvata soli. 

U većoj posudi pomiješati  mljeveni rogač, brašno, šećer i prašak za pecivo. Uliti mlijeko,  ulje i miksati da se sve poveže. Zatim umiješati izribane jabuke, sve sjediniti i na kraju dodati izmiksani šlag pa špatulom lagano umiješati da smjesa ne bi pala.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati prvi dio tijesta veličine pleha. Moj pleh je bio dimenzija 22 x 34 cm.

Staviti tijesto u pleh i izbockati ga viljuškom.



Preko tijesta sipati pripremljeni fil i fino poravnati.

Drugi dio tijesta takođe razvaljati na veličinu pleha, pomoću oklagije prenijeti i staviti preko nadjeva. Izbockati viljuškom.

Sve peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 40-tak minuta.

Izvaditi pečenu pitu iz rerne i obilno je posuti šećerom u prahu. Ostaviti da odstoji tako u plehu još oko 30 minuta, zatim sjeći na kocke i servirati.






Nema komentara:

Objavi komentar