utorak, 29. travnja 2014.

PITA BREAD SA NADJEVOM OD PILETINE I BIJELIM UMAKOM

Došli smo do mog današnjeg ručka... Ovaj nadjev od piletine i bijeli sos se pokazao fantastičnom odabirom za pita bread.

Odličan ručak ili večera, pa nemojte žaliti malo truda kako bi obradovali i sebe i svoju djecu. Sigurna sam da će im se jako dopasti! 




Pita bread pripremite po ovom receptu.

Za nadjev od piletine potrebno je:


  • 500 gr pilećeg bijelog mesa ili otkoštenih zabataka sa kojih ste skinuli i kožicu
  • 2 struka mladog luka
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 1 dcl vode
  • 1 paprika
  • vegeta
  • biber
  • mljeveni đumbir
+

  • 1 list zelene salate
Za bijeli umak:

  • 1 krastavac
  • 2 dcl jogurta
  • 2 dcl kisele pavlake
  • 3 režnja bijelog luka
  • so
  • biber
Pileće meso isjeći na što sitnije kockice.
Mladi luk oprati i isjeći na manje komadiće. Papriku isjeći također na kockice.

Na malo ulja propržiti isjeckan mladi luk i papriku. Zatim dodati piletinu i sve skupa propržiti toliko da se okusi prožmu. Dodati vino i vodu, vegetu, biber, mljeveni đumbir i krčkati na laganijoj vatri dok tečnost ne ispari. Kad tečnost ispari, propržiti još da meso dobije finu rumenu boju, da se lijepo zapeče. Kad paprika fino zamiriše - gotovo je.

Za umak - u zdjeli pomiješati jogurt i kiselu pavlaku, dodati propasiran bijeli luk i svjež krastavac koji ste izrendali na sitno rende. Posoliti, pobiberiti i dobro promiješati.



U polovice pripremljenih lepinja staviti po 3-4 kašike umaka, zatim nadjev od piletine, nekoliko komadića zelene salate i odozgo malo preliti bijelim umakom.

Poslužiti na listu zelene salate uz kriške paradajza.

Dobar tek :)








Nema komentara:

Objavi komentar