nedjelja, 20. travnja 2014.

MOJA USKRŠNJA TORTA

Torta za sve prilike... biskvit je divno mekan, a nadjev kremast i čokoladasto-lješnjikast. 
Kreme ima sasvim dovoljno i za dekoraciju. Ako se odlučite napraviti je, sigurno nećete pogriješiti.



Kalup promjera 28 cm!


Sastojci za biskvit:

  • 8 jaja
  • 16 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 6 kašika gustina
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dcl ulja
Krema:

  • 750 ml mlijeka
  • 2 kesice nougat pudinga
  • 1 kesica pudinga od čokolade
  • 10 kašika šećera
  • 500  ml slatkog vrhnja
  • 300 gr čokolade za kuhanje

Moj savjet je prvo pripremiti kremu.

U posudi izmješati prah za pudiing sa šećerom. Od 750 ml mlijeka uzeti 18 kašika i izmiješati sa prahom za puding da nema grudvica.
Ostatak mlijeka zakuhati pa dodati pripremljenu smjesu i skuhati puding. 
Prebaciti ga u vatrostalnu posudu i pokriti streč folijom pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U šerpu staviti slatko vrhnje i dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje pa zagrijavati na laganoj vatri i miješati žicom da se čokolada istopi. Ne smije prokuhati. Kad se čokolada istopila skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Sad pripremamo biskvit:

Odvojiti žumanjke i bjelanjke, pa bjelanjke uz prstohvat soli izmiksati u čvrst snijeg.

Žumanjke izmiksati sa šećerom da budu pjenasta i da smjesa posvijetli. Dodati ulje i izmiksati. Brašno zajedno sa praškom za pecivo prosijati i lagano dodati u smjesu sa žumancima, miksajući na najmanjoj brzini samo da se sastojci povežu. Na kraju špatulom (ne mikserom) umiješati snijeg od bjelanjaka, lagano miješajući odozdo prema gore da smjesa bude prozračna i kompaktna.

Dno kalupa promjera 28 cm obložiti pek papirom, izliti smjesu, pa kalupom lupiti od sto nekoliko puta da izađu mjehurići zraka i staviti da se peče u rernu zagrijanu na 180 stepeni.
Prvih 15 minuta nipošto ne otvarati vrata rerne. U mojoj rerni se biskvit pekao 35 minuta, a vi provjerite čačkalicom kako biste bili sigurni da je gotov.

Ispečen biskvit ostaviti u kalupu oko 5 minuta, zatim skinuti obruč i okrenuti biskvit naopako, odvojiti papir i ostaviti ga da se potpuno ohladi na žici.

E sad se vraćamo na kremu.

Ohlađen ganaš (vrhnje sa čokoladom staviti u zamrzivač na 10-tak minuta). Kad odstoji u zamrzivaču izmiksati ga mikserom na najvećoj brzini samo 30 sekundi.
Potom u kremu dodavati kašiku po kašiku ohlađenog pudinga i neprestano miksati. Imat ćete malo grudvica u početku ali će se na kraju sve fino sjediniti. Krema je gotova.

Biskvit prerezati na 3 iste kore.

Na pladanj za serviranje staviti prvu koru, premazati kremom, druga kora-krema, treća kora-krema. Tortu okolo premazati kremom i ostatak kreme ubaciti u dresir vrećicu i ukrasiti po želji.

Gotovu tortu ohladiti u frižideru 4-5 sati, najbolje preko noći.









Nema komentara:

Objavi komentar