utorak, 29. travnja 2014.

MERINGUE PITA SA JAGODAMA

Jagode...radujem im se, ali baš... Moj današnji desert je bila ova fina pita sa jagodama. 

Neskromno ću reći - fantastična je, pa ukoliko volite voćne pite u meringue varijanti - obavezno probajte. Kora je mirisna i hrskava, nadjev sočan...



Prhko tijesto:

  • 150 gr brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 75 gr putera
  • 60 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1 kašičica ribane korice limuna
  • 1 kašičica ribane korice narandže
Nadjev:
  • 500 gr jagoda
  • 3 bjelanjka
  • 150 gr šećera
  • 2 kašike prezle


Od svih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, zamotati i streč foliju i ostaviti u frižider na 1 sat.

Razvaljati tijesto većeg promjera od kalupa za pite i prenijeti ga u kalup. Prstima fino poravnati i staviti da se peče u rernu zagrijanu na 175°, nekoliko minuta - treba biti napola pečeno.



Izvaditi iz rerne i posuti tijesto sa prezlom. Odozgo poredati jagode izrezane na listiće i posuti ih sa malo šećera (ako volite slađe onda stavite više).



Ponovo vratite kalup u rernu i pecite oko 10 minuta na istoj temperaturi.

Dok se pita peče, izmiksajte bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg.


Slastičarski špric napunite pripremljenim snijegom od bjelanjaka.

Izvaditi pitu iz rerne, pa špricom praviti zvjezdice po jagodama.


Vratiti pitu nazad u rernu i peći dok šlag ne dobije zlaćanu boju.


Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u kalupu.

Potom sjeći na kriške i servirati!

Uživajte u ovoj sočnoj piti. 









Sad bi prijala jedna masaža  

Nema komentara:

Objavi komentar