srijeda, 23. travnja 2014.

KAKAO-KOKOS MAFINI SA BRUSNICAMA (BEZ JAJA)

Jednostavnost se podrazumijeva, minimum sastojaka također, a rezultat su odlični mafini, savršeno mekani i sočni, kao čokoladni!

Nekako su se savršeno uklopili u ovo kišno poslijepodne. Morate ih probati :)




Sastojci:


  • 100 gr raženog brašna
  • 150 gr bijelog brašna
  • 150 gr šećera
  • 200 ml vode
  • 80 ml ulja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • na vrh kašičice soli
  • 2 vrhom pune kašike meda
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • 30 gr suhih brusnica
  • 4 kašike kakao praha
  • nekoliko kašičica džema od šumskog voća (ili nekog drugog)

Kakao premaz:

  • 5-6 punih kašika kakao praha
  • 6-7 kašika vode
  • 50 gr putera
  • 40-50 gr kokosovog brašna
  • 5-6 kašika šećera
Rernu uključite da se zagrije na 180 stepeni.

U posudi promiješati obje vrste brašna (može i samo bijelo), šećer, sodu bikarbonu i dobro promiješati.

U drugoj posudi pomiješati ulje, vodu, med i sirće, pa dodati mješavinu od brašna i sve dobro varjačom izmješati. Na kraju umiješati i suhe brusnice.

Smjesa će biti dosta gusta, ali takva treba da bude. Ako vam se čini baš pregusta, dodajte slobodno malo vode, uglavnom ne smije biti rijetka ni tekuća.

U kalup za mafine postavite papirne korpice i sipajte po 1,5 kašiku smjese (toliko je meni trebalo - uglavnom smjesu rasporedite prema veličini svojih kalupa).

Na vrh svakog mafina staviti po kašičicu omiljenog džema.

Mafine peći u zagrijanoj rerni oko 25 minuta.

U međuvremenu pripremite kakao premaz.

U šerpici pomiješati kakao, šećer, vodu, puter, pa miješajući na laganoj vatri sve sjediniti, a zatim dodati i kokosovo brašno. 

Smjesa ne treba biti pregusta, nego onako srednja, pa korigujte količine prema svom ukusu. 

Kad su mafini pečeni, još vruće premažite pripremljenom kakao smjesom.


Ostavite ih da se ohlade, a zatim poslužite.

Jednostavnije ne može, a stvarno su jako ukusni :)



Griz:






Nema komentara:

Objavi komentar