ponedjeljak, 7. travnja 2014.

INTEGRALNI JASTUČIĆI

Jutros za doručak sam pripremala ove fine integralne jastučiće. Uživali smo svi, jer su vazdušasti, mekani, ukusni i možete ih kombinovati uz šta god želite.

Moji ukućani su ih jeli uz ajvar, pavlaku i džem.

Jako je bitno da NE PIJU puno ulja i suhi su.

Jednostavni i jako fini, pa preporučujem i vama da probate :)


Sastojci:

  • 400 gr pšeničnog brašna
  • 150 gr raženog brašna
  • 150 gr heljdinog brašna
  • 1 supena kašika suhog kvasca
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike mljevenih sjemenki lana
  • mlaka voda - količina po potrebi
+

ulje za prženje


U posudi izmiješati sve sastojke osim vode, pa dodavati postepeno vodu i rukom miješati dok dobijete glatko tijesto. Dobro izradite rukama i ostavite pokriveno da odmori oko 20-30 minuta.

Na pobrašnjenoj podlozi premjesite tijesto i oklagijom razvaljajte na debljinu od cca 1 cm. 

Sjekačem sjeći na kocke.

Ostaviti da odmore još oko 10-tak minuta.

U tavu sipati ulja, visine pola cm, ne više i zagrijati.

Stavljati na vrelo ulje jastučiće i pržiti sa obje strane da lijepo porumene. Divno se napušu pri prženju što se vidi na slici ispod.



Ispržene jastučiće stavljati u keramički zdjelu i pokriti krpom dok ispržite slijedeću turu.



Poslužiti uz sve što vam se sviđa.
Topli su zaista predivni, a i hladni - odlični.








Nema komentara:

Objavi komentar