nedjelja, 27. travnja 2014.

GANACHE TORTA

Poželjno je napraviti dan ranije, torta je dosta niska, ali kalorična ;) 
Ukoliko želite veću tortu povećajte sastojke.

Sinoć sam je pripremala, a nestala je već uz jutarnju kafu! 

Biskvit je jako fin i odličan je za voćne torte. Poenta ove torte je da se ovaj dio sa bijelom čokoladom blago preljeva preko tamnog dijela koji je dosta čvrst. Ukoliko želite, možete i u bijeli dio dodati više čokolade i dobit ćete istu čvrstoću fila kao i u tamnom dijelu.




Kalup je prečnika 24 cm!

Sastojci za biskvit:


  • 3 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 dcl ulja
Tamni ganache:

  • 2,5 dcl slatkog vrhnja
  • 125 gr tamne čokolade (70% kakao mase)
Bijeli ganache:

  • 2,5 dcl slatkog vrhnja
  • 90-100 gr bijele čokolade (ako želite čvrst ganache dodajte 150-200 gr bijele čokolade)
Prvo pripremite oba ganache-a!

U šerpicu staviti slatko vrhnje i u njega izlomiti tamnu čokoladu, pa staviti na laganu vatru da se sve skupa zagrijava neprestano miješajući žicom. Kad se čokolada istopi (a smjesa ne smije prokuhati) sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Isti postupak je i za bijeli ganache.

Kad su se ohladili na sobnoj temperaturi možete ih staviti u frižider dok pripremite biskvit.

Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke uz prstohvat soli istući u čvrst snijeg.
Žumanjke dobro istući sa šećerom da posvijetle, dodati ulje, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju lagano žicom umiješati snijeg od bjelanjaka.

Kalup za torte premazati uljem i posuti brašnom pa sipati smjesu i peći na 180 stepeni oko 10-15 minuta.

Ostaviti da se ohladi u kalupu.

Preko hladnog biskvita sipati tamni ganache. Ostaviti da se malo stvrdne, pa preko sipati i bijeli.

Ostaviti u frižider najmanje 3-4 sata, najbolje preko noći.

Sutradan skinuti obruč kalupa i isjeći kriške. 
Iako je bijeli ganache tečniji i ne stvrdne se ni približno kao tamni, torta se sasvim lijepo siječe i bijela smjesa sasvim blago curi preko kriške.

Uživajte :) Jako je ukusna. 






Nema komentara:

Objavi komentar