subota, 26. travnja 2014.

EXPRESS PRASA SA PILETINOM

Kad je ovako kišan i tmuran dan, onda nam baš treba nešto toplo, tečno i ukusno.
Ovo express varivo je vrlo brzo gotovo, a odličnog okusa.

Kuhala sam u express loncu i za svega pola sata imali smo odličan ručak. 



Sastojci:


  • 4 bataka sa karabatkom
  • 1 kg mlade prase 
  • 4 režnja bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 5-6 krompira srednje veličine
  • 3-4 kašike ulja
  • 1 kašika mljevene crvene paprike
  • vegeta
  • biber
  • mljeveni đumbir
Batake odvojiti od karabataka, oprati i posušiti meso kuhinjskim ubrusom.
Posoliti ga lijepo sa svih strana.

Prasu dobro oprati i isjeći na komade srednje veličine. Bijeli luk i mrkvu isjeći na kolutiće. Krompir isjeći na četvrtine.

U pretis (express) loncu zagrijati ulje, pa staviti posoljenu piletinu da se proprži lijepo sa svih strana, kako bi dobila lijepu boju. Zatim dodati isječenu mrkvu i bijeli luk, prodinstati par minuta, pa dodati  isječen krompir i prasu. Sve dobro promiješati, posuti mljevenom crvenom paprikom, vegetom, biberom i đumbirom u prahu. Doliti vode da prekrije povrće i meso u visini 2 prsta.

Zatvoriti poklopac i staviti da se kuha na srednje jakoj vatri. Od trenutka kad lonac prošišti, kuhati oko 15-20 minuta.

Vaš ručak je gotov i spreman za serviranje. 




Nema komentara:

Objavi komentar