subota, 22. ožujka 2014.

PLJESKAVICE IZ RERNE

Svi znamo da su pljeskavice, kao i ćevapi, najbolje sa roštilja.
U drugom slučaju obično ih pržimo u tavi. Nama su daleko bolje a i zdravije, pečene u rerni.

Nema prženja, prskanja, okretanja, suvišne masnoće.



Potrebno je:


  • 500 gr mljevenog mesa
  • 2 jaja
  • 3 režnja bijelog luka
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sredina od 3 kriške starog hljeba (skroz sitno izmrvljene)
  • svježe sjeckan peršunov list
  • vegeta
  • biber
Bijeli luk, crveni luk, peršun - isjeckati skroz na sitno.

U posudi izmiješati mljeveno meso, jaja, isjeckan crveni i bijeli luk, peršunov list, maslinovo ulje, prašak za pecivo, sredinu hljeba, začiniti vegetom i biberom po ukusu i sve dobro izmješati da smjesa bude kompaktna.

U početku će vam smjesa biti rjeđa, ali će miješanjem postajati sve čvršća.

Nauljenim rukama formirati pljeskavice (ne pretanko) i redati na papirom obložen pleh.

Rernu zagrijati na 200 stepeni.


Staviti pljeskavice da se peku 15-20 minuta, da dobiju lijepu rumenu boju i otpuste suvišnu masnoću.

Servirati toplo uz prilog po želji. Pospite ih sa kašikom milerama.

Meni su danas prilog bile pečene paprike. Poredala sam ih oko pljeskavica pa su mi se pekle zajedno sa njima.



Prijatno :)





Nema komentara:

Objavi komentar