četvrtak, 20. ožujka 2014.

MONKEY BREAD

Predivan slatki hljeb...za doručak, večeru, uz šolju mlijeka, čaja, kafe - jednostavno savršen!

Fenomenalan miris malo koga ostavlja ravnodušnim. Stoga, ako ste ljubitelj cimeta - ovo je za vas!



Sastojci za dizano tijesto:


  • 550 gr brašna
  • 1 ravna čajna kašika soli
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 80 ml vode
  • 50 gr šećera
  • 10 gr suhog kvasca
  • 25 grama otopljenog putera

Sastojci za namakanje loptica:

  • 80 gr otopljenog putera
  • 50 gr meda

Za valjanje:

  • 200 gr šećera
  • 2 čajne kašike cimeta
  • 1 kafena kašičica muškatnog oraščića (nije obavezno)
Prosijati brašno, pomiješati sa suhim sastojcima i dodati redom sve ostale sastojke. Zamijesiti srednje tvrdo tijesto, pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena.

Potom tijesto prebaciti na pobrašnjen radni sto, malo ga premjesiti i oblikovati u loptu.



Kalup za kuglof premazati otopljenim puterom i pobrašniti.


Od tijesta otkidati komadiće veličine oraha i oblikovati loptice.

Kod mene je bilo oko 50-tak loptica - nije bitno da budu sve iste veličine.

Otopiti puter i med i malo prohladiti. U posebnoj posudi pomiješati sastojke za valjanje - šećer, cimet i muškatni oraščić.

Svaku lopticu uvaljati u otopljeni puter i med, zatim u šećer sa cimetom i redati u pripremljeni kuglof. 



Kad ste završili redanje, pokrijte krpom i ostavite još jednom da odstoji oko 45 minuta do sat vremena.

Rernu zagrijte na 170 stepeni.

Stavite peći i pecite oko 35-40 minuta.



Ispečen hljeb ostavite u kalupu pokriven oko 5 minuta, a zatim poklopite pladnjem na kojem ćete servirati i okrenite. Skinite kalup i navalite na ovu divotu.


Jede se tako da se otkidaju loptice i uživa u fantastičnom i primamljivom mirisu i okusu.






Nema komentara:

Objavi komentar