ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

MINI MAKOVNJAČE

Mak voliiiiiiiiiiiiiiiiiiim, ali baš, baš...Ove štrudlice su tako slatke jer su u mini varijanti i mekane kao duša.

Danas je kod mene očito bio dan za tijesto... Kišan, tmuran i prohladan dan, a šta drugo nego raditi nešto od tijesta, to mi nekako ide jedno uz drugo :D

Pa da krenemo sa makovnjačama :)



Tijesto:


  • 500 gr oštrog brašna
  • 1 dcl jogurta
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 supena kašika šećera
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 2 kašike ulja
Nadjev:

  • 200 gr mljevenog maka
  • 2 dcl mlijeka
  • 150 gr šećera
Premaz:

  • 1 žumanjak
+

šećer u prahu za posipanje


Jogurt i mlijeko pomiješati i malo ugrijati.

U posudu prosijati brašno, šećer, so, jaje, bjelanjak, suhi kvasac, ulje i uz dodatak mješavine mlijeka i jogurta zakuhati srednje tvrdo tijesto. Dobro ga izraditi rukama i staviti u nauljenu plastičnu posudu, pokriti i ostaviti da se masa udupla.

U međuvremenu za nadjev pomiješati mljeveni mak i šećer, pa preliti vrelim mlijekom i dobro izmješati. Ostaviti da se ohadi. Par puta usput promiješajte.


Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti malo rukama i oblikovati dvije loptice.

Prvu lopticu tijesta razvaljati u oblik pravougaonika, malo tanje oko 3 mm, pa ravnomjerno premažite polovinom pripremljenog nadjeva od maka.



Sa duže strane zarolati prema sredini, pa onda sa druge strane također prema sredini.
Sad štrudlu oštrim nožem isjecite na komade dužine 10-12 cm i redajte na papirom obložen pleh (od rerne).


Isti postupak ponovite sa drugim dijelom tijesta.

Kad ste formirale štrudlice, malo umutite žumanjak i premažite svaku štrudlu.


Rerna treba biti zagrijana na 180 stepeni.

Štrudle ne moraju nadolaziti, nego ih odmah stavite peći.

Vrijeme pečenja je cca 20-25 minuta da lijepo porumene i narastu.

Ispečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da odmori oko 10-tak minuta, a zatim ih pospite šećerom u prahu, isjecite na kriške, a i ne morate i poslužite :)

Nadjev može biti i od rogača ili oraha :)



I naravno - presjek:






Nema komentara:

Objavi komentar