srijeda, 19. ožujka 2014.

LEĆA (SOČIVO) SA DIMLJENIM MESOM I KOBASICAMA

Mogu jesti i 3-4 dana nešto onako suho uz salatu, ali varivo je varivo. Poželim kašikom, pa se nekad pitam da li to dođe s godinama ili tek tako, jer sam u djevojačkom dobu mogla živjeti na suhoj hrani ;)

Moj sin ima običaj u šali reći: "Jel' to opet došla na red neka tvoja mućkalica sa povrćem i sto začina?", a jedva čeka da proba i naravno obavezno pojede par tanjira :D

Danas sam se odlučila za leću (dugo je nisam kuhala, a volim je) i to u kombinaciji sa povrćem i dimljenim mesom i kobasicama, pa šta ko voli neka zagrabi. Skuhala sam je na gusto i pojela se za ručak, što se ne događa često, jer varivo obično spremim da mi ostane i za sutra. Razmišljam da nije isparilo pola šerpe, nekako mi nije jasno da je nema :)))



Sastojci:

  • 250 gr leće
  • 2 mrkve
  • 3-4 cvijeta karfiola
  • 3-4 cvijeta brokolija
  • 4 stručka mladog luka
  • 3 režnja bijelog luka
  • dimljeno meso - količina i vrsta po vašem izboru
  • 3-4 dimljene kobasice
  • 3 kašike ulja
  • suhi začini: peršun, muškatni oraščić, čili, vlasac, celer, mljeveni đumbir
  • vegeta
  • biber
Leću potopite noć prije u hladnu vodu.
Sutradan je procijedite u cjediljci i dobro operite.

Mladi luk isjeckati na sitno, a mrkvu na kolutiće. Bijeli luk također sitno isjeckati.

Dimljeno meso operite toplom vodom, a kobasice ogulite i isjecite na komade željene veličine.

Na zagrijanom ulju izdinstati isjeckani mladi i bijeli, pa dodati mrkvu i sve zajedno još kratko prodinstati. Zatim redom dodati dimljeno meso i kobasice, prodinstati još par minuta i na kraju dodati ocijeđenu i opranu leću.

Doliti vode da pokrije sastojke u visini  dva prsta, pa staviti na srednje jaku vatru i pustiti da kuha oko 20 minuta. Po potrebi dolijevajte vode, ali ne previše.

Nakon 20 minuta kuhanja dodajte cvjetove karfiola i brokolija i nastavite kuhati još 10-tak minuta. Na kraju naravno stavite suhe začine koje volite, vegetu i biber, dobro promiješajte i sklonite sa ringle.

Karfiol i brokoli će se djelomično raspasti što će dodatno dati gustinu ovom varivu, tako da zgušnjavanje nije potrebno, a o zapršci da ne pričam - veliki sam protivnik pržene zaprške jer je totalno nezdrava, ako baš moram zgusnuti onda je to zaprška na  hladno. 

Ukoliko koristite neko izuzetno tvrdo dimljeno meso, ne bi bilo loše da ga prethodno napola skuhate posebno, pa ga dodate u varivo i nastavite kuhati prema receptu.

Poslužiti toplo.

Prijatno :)











I na kraju pjesmica:


Nema komentara:

Objavi komentar