petak, 14. ožujka 2014.

KROFNICE IZ RERNE SA DŽEMOM OD KAJSIJA

Krofne vole skoro svi, međutim, mnogi ih izbjegavaju praviti zbog velike količine ulja u kom se prže.

Do danas nisam probala krofnice iz rerne, pa sam današnji dan iskoristila da ih konačno i probam. I moram vam reći da su zaista odlične.

Ne budu šuplje kao one pržene, divne su i pune strukture, mekane i ukusne. Punila sam ih džemom od kajsija i to je bio pun pogodak.

Divno sunčano popodne, kafica u vrtu i na stolu - krofnice... fantazija, zar ne? :)



Potrebni sastojci su slijedeći:

500 gr brašna
1 kesica instant kvasca
2 žumanjka
70 gr otopljenog i prohlađenog putera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1,5 dcl mlijeka
mlaka voda po potrebi
50 gr šećera

Za nadjev:

džem od kajsija ili po vašem izboru
šećer u prahu za posipanje

U posudi izmiješati brašno sa vanilin šećerom, šećerom, suhim kvaascem, prstohvatom soli, pa dodati malo umućene žumanjke, otopljen i prohlađen puter, mlako mlijeko i rukom miješati da se dobije fina kompaktna i glatka masa. Ako je potrebno dodajte još malo mlake vode, ovisi od brašna koliko će trebati tečnosti.

Tijesto treba biti iste konzistencije kao tijesto za pitu.

Tijesto prebaciti u nauljenu plastičnu posudu i pokriti. Ostaviti na toplom mjestu oko 45 minuta da se masa udupla.


Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, blago premjesiti, pa oklagijom razvući na debljinu od 1 cm.

Čašom ili modlom vaditi krugove željene veličine. Svaki krug udubiti u sredini.
Redati krofne na papirom obložen pleh, pokriti i ostaviti da odstoje još oko 30-40 minuta.

Nadošle krofne još jednom pritisnuti u sredini i staviti po kašičicu džema od kajsije.



Krofnice peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20-tak minuta da lijepo porumene.

Još tople krofne posuti šećerom u prahu.

Poslužite uz kafu ili čaj i uživajte :)))









Nema komentara:

Objavi komentar