nedjelja, 2. ožujka 2014.

"KINDER TORTA"

Kremasto, kremasto i kremasto...čokoladasto, vanilasto...ma odlična je.

Ako ste ljubitelj takvih slastica, obavezno probajte i ovu tortu.
Jučer sam je napravila, prenoćila je u frižideru (sakrivena od mojih sladokusaca), jutros su je načeli i pojeli skoro cijelu. Dobro rashlađena podsjeća na sladoled :)


Kora:

7 bjelanjaka
7 kašika šećera
6 kašika brašna
1/2 praška za pecivo

+

1 čaša hladnog mlijeka za zaliti koru

Fil:

7 žumanjaka
400 gr šećera
3 pudinga od vanilije
1 litar mlijeka
250 gr putera
200 gr čokolade za kuhanje

+

150-200 gr šlaga u prahu koji ste pripremili sa mineralnom vodom (količina vode prema uputstvu na vrećici)

Za posip:

50 gr ribane bijele čokolade
50 gr čokolade u prahu

Bjelanjke čvrsto izmiksati, pa postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera i neprestano miksati. Kad se sve fino učvrstilo, dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i lagano umiješati u bjelanjke.

Pleh obložiti papirom i sipati smjesu. Ja sam pekla u pravougaonom plehu dimenzija 40 x 23 cm.

Peći na 180 stepeni oko 15 minuta.

Ispečen biskvit ostaviti da se ohladi, a zatim ga izbockati viljuškom i preliti sa čašom hladnog mlijeka.

Žumanjke, puding od vanilije i šećer dobro izmiješati, dodati oko 2 dcl mlijeka i sve skupa izraditi da nema grudvica. Ostatak mlijeka zakuhati pa sipati smjesu i skuhati kao puding. Smjesa će biti gušća od pudinga ali takva treba da bude. 

Skuhan fil prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Izmiksati puter do pjenaste strukture. Jedan mali savjet: da bi vam se puter dobro izmiksao i dobio divnu konzistenciju, isjecite ga na kockice i pospite sa malo brašna. Bit će savršen.

U ohlađenu kremu dodati izmiksan puter i sve skupa dobro mikserom izraditi. Podijeliti kremu na 2 dijela.

Čokoladu za kuhanje otopiti na pari pa je dodati u jednu polovinu smjese. Izmiksati.

Na biskvit redati kremu tako da stavljate kašiku žute kreme, kašiku crne kreme i tako redom (kao šah tabla). 

Ako vam ostane kreme, redajte još jedan red naizmjenično.

Šlag u prahu pripremite sa mineralnom vodom, jer je takav čvršći i postojaniji. Tortu premažite šlagom sa svih strana.

Pospite je čokoladom u prahu i ribanom bijelom čokoladom.

Ostaviti u frižider da se dobro stegne, najbolje preko noći.

Uživajte svim čulima :)









Nema komentara:

Objavi komentar