utorak, 25. ožujka 2014.

ITALIJANSKE ŠNICLE

Za ovo jelo možete koristiti i drugu vrstu mesa. Šnicle su jako aromatične, sos ukusan i  zaista su nam se dopale.

Ružmarin daje posebnu notu ovom jelu :)



Dobar dan, ja sam Đura, a ovo su "Đurine kućne čarolije". Za ovo jelo nam nije potreban paradajz, bijeli luk, patlidžan - zato ćemo da ga bačimo :D

Šalu na stranu, idemo sa receptom :D

Sastojci:


  • 4 šnicle (pileći file, teletina)
  • suhi ružmarin (naravno može i svježi)
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 2 tikvice
  • 2 svježe paprike
  • 250 gr šampinjona
  • 3 struka mladog luka
  • 2 kašike putera
  • 150 ml supe od povrtne kocke
  • so
  • biber
  • 1 kašika gustina (po želji)
  • 4 kašike pavlake
Šnicle izlupati batom. 

U posudu staviti maslinovo ulje i 1 kašiku suhog ružmarina, pa staviti šnicle, dobro izmješati, posoliti i pobiberiti vrlo malo i ostaviti da tako odstoji oko 30 minuta.


Tikvice isjeći na kolutove, mladi luk sitno isjeckati, gljive očistiti i isjeći na četvrtine.

U posudi zagrijati puter, pa dinstati isjeckani mladi luk par minuta. Dodati gljive i papriku isjeckanu na kocke, pa propržiti oko 3-4 minute. Na kraju dodati i tikvice, pa zaliti pripremljenom supom i dinstati na laganoj vatri oko 10-tak minuta. Ako ima potrebe dolijte još malo vode. Posoliti  i pobiberiti po ukusu.

U tavu staviti malo ulja i 2 pune kašike ružmarina, pa zagrijati da ružmarin počne fino da miriše. Šnicle iz marinade staviti na ulje i propržiti sa obje strane po 4 minute da lijepo porumene.
Izvaditi ih na tanjir.


U već izdinstano i gotovo povrće, ukoliko volite gust sos, umiješajte 1 kašiku gustina, poredajte ispržene šnicle, dodajte i kiselu pavlaku i kratko prokuhajte da se sve fino poveže.

Servirati toplo na listu zelene salate.

Prijatno :)






Nema komentara:

Objavi komentar