nedjelja, 16. ožujka 2014.

ČOKOLADNE LEDENE KOCKE

Šta reći o ovoj finoj čokoladnoj fantaziji? Predivne, kremaste, imate osjećaj da jedete fini čokoladni sladoled, mame na još i još...


Biskvit:



  • 6 jaja
  • 80 gr putera
  • 200 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike čokolade u prahu
  • 100 gr izrendane  čokolade za kuhanje


Sirup:


  • 4 dcl vode
  • 200 gr šećera
  • 2 vanilin šećera


Fil:


  • 1,5 litar mlijeka
  • 12 kašika šećera
  • 10 kašika gustina
  • 2 kašike brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 200 gr putera
  • 200 gr čokolade za kuhanje


Premaz:


  • šlag pripremljen po uputstvu na vrećici


Posipanje:


  • čokolada u prahu



Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke uz prstohvat soli izmiksati u čvrst snijeg.Postepeno dodavati žumanjke uz neprestano miksanje.
Zatim dodati otopljen i prohlađen puter, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i umiješati čokoladu u prahu i izrendanu čokoladu. Sve fino sjediniti, pa istresti u nauljen i pobrašnjen pleh dimenzija 40 x 22 cm.

Peći na 180 stepeni oko 20-tak minuta.

U međuvremenu u šerpicu staviti vodu, šećer i vanilin šećer, pa kad prokuha - kuhati tačno 5 minuta i skloniti sa ringle.

Ispečen biskvit odmah zaliti pripremljenim sirupom i ostaviti da se hladi.

Sada pripremate fil:

Gustin pomiješati sa brašnom, dodati mlijeka toliko da se napravi fina smjesa bez grudvica. U ostatak mlijeka dodati šećer, vanilin šećer i staviti da prokuha. Kad prokuha sipati smjesu od brašna i gustina i kuhati kao puding - da bude fina gusta smjesa (miješati cijelo vrijeme žicom).

Skuhanu kremu ostaviti da se potpuno ohladi pokrivenu streč folijom kako se ne bi formirala korica.

Kad se krema ohladila, u posudi posebno izmiksati omekšan puter do pjenaste strukture. U puter dodati ohlađen fil i sve skupa dobro izmiksati do fine svilenkaste strukture.

Ohlađen biskvit premazati tanko sa slojem ovog bijelog fila.

Čokoladu za kuhanje otopiti na pari, pa je dodati u ostatak fila i mikserom dobro sjediniti. Čokoladnu kremu istresti preko tanko premazane bijele kreme i ostaviti u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Šlag pripremiti prema uputstvu (najbolje sa mineralnom vodom) i premazati ohlađen kolač.
Odozgo posuti čokoladom u prahu.

Sjeći na kocke i poslužiti.

Kolač je najbolje pripremiti uveče da prenoći u frižideru, jer se tada odlično reže i još je ukusniji.

NAPOMENA: Bez obzira što se kora zalije sirupom, neće se raspadati niti biti vlažna, nego fine suhe strukture, što daje odličan kontrast ledenoj čokoladnoj kremi. Ukoliko više volite sočan biskvit, napravite ga prema svom ukusu, zalijte sirupom i kremu radite po receptu.

Sad malo slika...:)









Nema komentara:

Objavi komentar