ponedjeljak, 3. veljače 2014.

ZAPEČENI GRAH

Neko ga zove "gravče na tavče", pravi se također na raznorazne načine, a ovo je moj način kako ja spremam zapečeni grah. Uvijek se pojede do  zadnje kašike i daleko je ukusniji i ljepši od graha koji se kuha čorbasto.

Možete dodati povrće koje volite, svježe meso, suho meso, može i bez mesa kao prilog nečemu. Sigurno će se dopasti vašim ukućanima i tražit će tanjir više... :-)



400 grama graha
150 gr ječmene kaše (nije obavezno, ali ja dodajem i to - ukoliko ne želite ječam povećajte količinu graha)
1 veća glavica crvenog luka
4 režnja bijelog luka
5-6 komada cherry paradajza
100 gr zelenih mahuna
100 gr graška
2 mrkve
1 kašičica mljevene crvene paprike
1 kafena kašičica paradajz pirea
1 kašika brašna
1,5 dcl ulja
2 kašike svježe nasjeckanog peršuna
vegeta
biber


Grah potopiti noć prije.
Sutradan grah staviti u hladnu vodu i staviti da se obari. Kad zakuha, kuhati 10 min pa ga ocijediti i prosuti vodu.

U express lonac staviti grah, dodati ječmenu kašu, doliti vode i kuhati oko 15 minuta od trenutka kad lonac prošišti. Naravno, možete kuhati i u običnoj šerpi, samo će taj proces trajati malo duže, dok se grah lijepo skuha.

U međuvremenu pripremiti povrće, mrkvu isjeći na kockice, crveni i bijeli luk isjeckati.

Rernu zagrijati na 200 stepeni.

Skuhan grah ocijediti, ali ne do kraja, ostaviti oko 2-3 dcl vode u kojoj se kuhao.

U posebnu šerpu staviti malo ulja, pa kad se zagrije izdinstati crveni luk, pa dodati bijeli luk, mrkvu, mljevenu crvenu papriku, sos paradajz i na kraju kašiku brašna pa sve fino izmiješati da se sjedini.
Skloniti sa ringle, na to dodati grašak, mahune, paradajz, i  kuhani grah i ječam zajedno sa vodom koju ste ostavili. Sve vratiti na vatru da kratko prokuha. Dodati vegetu i biber i promiješati.

Nauljiti pekač ili vatrostalnu zdjelu, pa pripremljenu smjesu preručiti u pekač, zaliti sa ostatkom ulja, poredati kobasice (ja sam koristila male pikant) i posuti nasjeckanim svježim peršunom.
Staviti u rernu da se peče narednih 20-25 minuta, da se fino zgusne i lijepo porumeni.

Vaš zapečeni grah je gotov.

Poslužite ga uz salatu od kiselog kupusa, kisele paprike i uz lijep domaći hljeb.

Dobar tek želim :)




Nema komentara:

Objavi komentar