nedjelja, 2. veljače 2014.

SUSAM POGAČA

Pogača iz snova, mekana kao duša, dekorativnog izgleda i perfektnog okusa.

Nikada neće ostati neprimjećena na vašem stolu, za praznike, rođendane, proslave ili uz porodični nedjeljni ručak.

Probajte :))



Za ovu fantastičnu pogaču potrebno je:

1 kg bijelog brašna
2 kesice suhog kvasca
1 kašičica šećera
2 kafene kašike soli
2 velike kašike alkoholnog sirćeta
2 jaja
1,5 dcl ulja
cca 1/2 l mlakog mlijeka

+za premaz i posipanje:

1 jaje
1 kašika ulja
sjemenke susama

U pola šolje mlakog mlijeka razmutiti suhi kvasac i dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna. Dobro izmiješati i ostaviti da kvasac nadođe.

U plastičnu posudu staviti brašno, dodati so, ulje, umućena jaja, sirće, nadošli kvasac i uz postepeno dodavanje mlakog mlijeka zakuhati srednje mekano tijesto. Dobro ga izraditi rukama, formirati jufku i ostaviti pokriveno na toplom mjestu oko pola sata.


Prebaciti tijesto na pobrašnjen sto i podijeliti ga na 6 loptica/jufkica.
Svaku lopticu razvaljati u oblik pravougaonika, pa ga zarolati kao na slici. Dobit ćete 6 valjaka.
Po dva valjka ispreplesti kao na slici - jedan preko drugog, a krajeve pritisnuti prstima da se malo zalijepe. Na kraju imate 3 ovakve "pletenice".



Modlu za torte ili okruglu tepsiju prečnika 26 cm premazati puterom, na dno staviti izrezan pek papir, prvu pletenicu zamotati u krug, staviti je u sredinu kalupa, s tim da krajeve podvlačite malo ispod složene pletenice. Preostale dvije pletenice omotate oko smotane pletenice, krajeve podvučete ispod i pogača je formirana.


Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena.
Rernu zagrijte na 180°.

Pogaču premazati mješavinom umućenog jajeta i kašike ulja i bogato posuti susamom.

Prvih 10-15 minuta pogaču peći na rešetki koju ste spustili niže (da vam ne preplane odozgo), zatim rešetku podignite, a pogaču prekrijte aluminijskom folijom, obavezno smanjite temperaturu na 120-130°i nastavite peći još oko pola sata.



Ispečenu samo pokrijte čistom kuhinjskom krpom da malo odstoji.

Poslužite uz omiljeni sir, suho meso, razne vrste narezaka, džemove, do vas je :)


Nema komentara:

Objavi komentar