SLANI KROASANI

Kroasane pravim na razne načine, a ovo je moj omiljeni način, bez premazivanja žumancem, ali se premaz radi usoljenom vodom i uljem - rezultat: izuzetno ukusna i mekana peciva, san snova :)


Naravno ako radite slatku verziju, ne radite premaz usoljenom vodom, nego slatkom (so zamijeniti šećerom, a sve ostalo ostaje isto)...:)



Za tijesto je potrebno:

1 kg brašna
2 velike kašike suhog kvasca
2 kašike šećera
2 kašike soli
6 kašika ulja
4 kašike milerama
3 kašike jogurta
3,5 - 4 dcl mlakog mlijeka
1 jaje
+ 250 gr margarina

Za premaz:

1 dcl ulja
1 kafena kašičica soli
0,5 dl vode

Nadjev:

feta sir

U mlako mlijeko staviti suhi kvasac i šećer, promiješati i ostaviti da fermentira.

U posudi izmiješati ulje, mileram, jogurt, so, jaje pa dodati polovinu brašna i fermentirani kvasac, miješati varjačom i postepeno dodavati ostatak brašna pa početi mijesiti rukom. Izraditi dobro nekih 10-tak minuta, nauljiti  tijesto, pokriti i ostaviti da odstoji oko sat vremena da se masa udupla.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, podijeliti na dva dijela, a ta dva dijela podijeliti na po 5 loptica. Sveukupno ima 10 loptica.


Margarin (koji je bio na sobnoj temperaturi) podijeliti na 8 jednakih dijelova.

Svaku lopticu tijesta razvaljati na krug prečnika cca 20 cm. Napraviti 2 skupine od po 5 krugova, s tim što svaki krug premazujete jednim dijelom margarina osim onog na vrhu, znači premazujete, prvi, drugi, treći, četvrti, a peti ne.


Formirane skupine staviti na odvojene tanjire i pokriti prozirnom folijom, pa ostaviti u frižider oko pola sata.


Kad je tijesto odstajalo, istresti prvi dio na pobrašnjeni sto i oklagijom razvući u veliki krug, debljina tijesta treba biti oko 0,5 cm.
Isjeći na polovinu, četvrtinu, osminu, šesnaestinu.



Na svaki trokutić staviti komadić feta sira i zamotati kroasan, s tim što kad ga motate izdužujete uži dio, tako da ima što više namotaja na kroasanu. Tako će biti hrskaviji i lisnatiji.


Formirane kroasane redati na pek papirom obložen pleh. Isto ponoviti i sa drugim dijelom premazanog tijesta.

Ako radite prazne kroasane, zarežite malo na široj strani trougla i motajte ih na ovaj način kako je prikazano na slici, tako ćete dobiti pravi roščić kroasan (ja uvijek radim i punjene i prazne). 


Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Formirane kroasane ostavite da odstoje još 40 minuta.


Smjesu za preljev dobro izmješajte i premažite kroasane prije pečenja. Za vrijeme pečenja bar jednom ih izvadite i premažite usoljenom vodom pa ponovo vratite. Sveukupno vrijeme pečenja je 20-tak minuta. Ispečene ponovo premazati i ostaviti da se malo prohlade.

Ako želite hrskave kroasane ne pokrivajte ih nakon pečenja krpom, a ako volite mekane, onda ih samo pokrijte čistom krpom.

Ovi kroasani su čista uživancija :)



Primjedbe

Popularni postovi