nedjelja, 2. veljače 2014.

SLANA PECIVA

Obožavam kiflice na sve moguće načine, ovo je možda 1001., ali receptića za dobre kiflice nikad dosta. Ovako ih je pravila moja mama, a danas ih pravim ja i mama uvijek tvrdi da su ljepše od njenih, što naravno nije tačno, ja znam :)

Slana verzija bez punjenja fantastična, po želji ih naravno možete puniti čime želite.




Potrebno je:

1 kg bijelog brašna
2 jaja
1 dcl mlakog mlijeka
1 supena kašika suhog kvasca
1 čajna kašika šećera
1 dcl ulja
mlaka voda po potrebi

Za premazivanje:

60 gr margarina ili putera

1 jaje
1 kašičica ulja
malo soli

Za posipanje:

mak, susam, čurekot

U mlako mlijeko potopiti suhi kvasac uz dodatak šećera, izmiješati i ostaviti na toplom da kvasac fermentira.
U veću posudu prosijati brašno, dodati so, ulje, jaja, fermentirani kvasac i uz postepeno dodavanje mlake vode zamijesiti srednje tvrdo, elastično tijesto.


Pokriti tijesto kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom oko 45 minuta da naraste.
Na pobrašnjen sto preručiti nadošlo tijesto i fino ga izraditi rukama.


Podijeliti na dva dijela.

Prvi dio tijesta razvući u kocku cca 50 x 50 cm, premazati omekšalim margarinom ili puterom, pa gornju stranu saviti do pola, a odozdo podići drugi dio tijesta i staviti preko savijenog dijela da dobijete uži pravougaonik.



Oklagijom ga pritisnuti i malo rastanjiti.

Isjeći na 5 dijelova.


Svaki dio zatim rasjeći dijagonalno, a potom saviti kiflice.

Ako želite praviti i druge oblike kao ja danas, drugi dio tijesta razvaljajte u veći krug promjera 60-tak cm, premažite margarinom, zasjecite na 4 mjesta sa strana, kao cvjet, potom savijte krajeve prema sredini /slično kao što se rade lisnata tijesta/, tako da opet dobijete krug.

Razvaljajte opet oklagijom i isjecite na osmine. Savijte kiflice, a onda držite za uski kraj savijene kiflice, a ostatak podvucite jedan ispod drugog, kao čvor, tako da na vrhu ostane taj uski dio trokutića.

Redati u nauljen pleh i ostaviti na toplom mjestu još oko pola sata.

Rernu zagrijati na 180°.


Umutiti jaje sa soli i uljem, pa kistom premazati kiflice. Posuti čurekotom, susamom i makom.
Peći ih oko 20-25 minuta da lijepo porumene.


Ispečene pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.


Divno su mekane, vazdušaste i fino se listaju.
Prijatno :)




Nema komentara:

Objavi komentar