SARMA

Dobra stara sarma... Jelo koje obožavam u svim mogućim kombinacijama i godišnjim dobima. Mislim da bih je mogla jesti skoro svaki dan!

Ništa novo ni spektakularno, ali u mom carstvu receptića neka se nađe i ovaj. Možda nekom i zatreba :)



2 srednje glavice kiselog kupusa
1 kg mljevenog mesa
200 gr riže
1 velika glavica crvenog luka
3 mrkve
5 režnjeva bijelog luka
1 kašika suhog peršuna
5 kašika vruće vode
vegeta
biber
lovorov list
2 kašike paradajz pirea
ulje
3-4 komada suhih rebara ili suhog mesa po vašem izboru

Glavice kupusa isprati pod mlazom vode, pa odvojiti listove. Na svakom listu odrezati zadebljanje od korjena. Ukoliko je kupus previše kiseo i slan, možete listove obariti na kratko ili potopiti u vruću vodu, a zatim isprati i staviti u cjediljku da se ocijede. Tako će biti manje kiseli i slani.

U posudi izmiješati mljeveno meso, rižu, isjeckan crveni i bijeli luk, izribanu mrkvu, suhi peršun, dodati vruću vodu, kašiku ulja, vegetu i biber pa dobro izmiješati rukom da se sastojci fino povežu i sjedine.

Listove sarme puniti pripremljenom smjesom, na list sarme obično stavim kašiku fila,  zavijem i redam na tacnu, dok smotam sve sarme.

U pretis lonac na dno stavim 2-3 cijela lista sarme, pa sarme redam uzdužno jednu do druge. Lonac koristim jer skraćujem vrijeme pripreme, a redanje uzduž je praktično jer ih tako stane puno više u jednom redu i neće se odmotati tokom kuhanja pod visokim pritiskom.
Kad poredate sve sarmice, jednu mrkvu izrežite na kolutiće preko sarme, zatim poredajte suho meso, stavite sa strane lovorov list, a sve odozgo poklopite jednim tanjirom. Preliti ih vrućom vodom u kojoj ste razmutili paradajz pire, toliko da se sarme prekriju vodom u visini 3-4 prsta, ovisno koliko tečnosti volite. Zatvorite poklopac i stavite na ringlu.

Kuhati ih oko 35-40 minuta od trenutka kad lonac prošišti. Neko ih kuha i manje, ali ja volim kad su i kupus i suho meso dobro kuhani.

Poslužiti toplo uz kašiku milerama i uz fin domaći hljeb.

Dobar tek!








Primjedbe

Popularni postovi