nedjelja, 2. veljače 2014.

"ŠARENI" BULGUR/BUNGUR

Po mom mišljenju, bulgur je još uvijek premalo zastupljen u našim kuhinjama, posebno ako znamo koliko je zdrav.

U principu, bulgur je, dijelom skuhana, lomljena pšenica, stoga ne zahtijeva dugu termičku obradu kod pripreme obroka. Bogat je ugljikohidratima, ali sadrži i proteine, a zbog visokog udjela vlakana čini dobro našoj probavi. Također, sadrži malo masnoća i kalorija i idealan je za pripremu dijetalnih jela. Zdraviji je izbor od npr. bijele riže koja je puno zastupljenija. Bulgur može biti odlična zamjena riži u pripremi punjenih paprika, sarmi i svih jela u koja stavljate rižu.

Danas sam ga pripremila na ovaj način, pa ću ga podijeliti s vama. Zaista, fantastičan i relativno brz obrok, prije svega zdrav.



Sastojci:

500 gr pilećeg mesa (ja sam koristila odkošten pileći zabatak s kojeg sam odstranila kožicu, a možete koristiti i file)
3 vezice mladog luka
2 mrkve
150 gr graška
2 svježe crvene paprike
200 gr bulgura
vegeta
mljeveni šareni biber
so po potrebi
3 kašike ulja
5-6 dcl vode


Pileće meso isjeći na kocke srednje veličine, papriku na rezance, mladi luk sitno isjeckati. Mrkvu isjeći na kockice.

U šerpu staviti ulje da se malo zagrije. Potom dodati isječeno meso, luk, mrkvu, grašak, papriku, vegetu, mljeveni šareni biber i sve zajedno dinstati na laganoj vatri oko 20-tak minuta. Po potrebi dolijte malo vode.

Kad se meso i povrće izdinstalo dodati vodu i pustiti da proključa. U proključalu vodu dodati bulgur, poklopiti i na laganoj vatri sve skupa krčkati oko 20-30 minuta.

Servirati toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!




Nema komentara:

Objavi komentar