nedjelja, 2. veljače 2014.

RUČAK IZ STAKLENKE

Fantastičan i ukusan ručak, bez mnogo masnoće i bespotrebnih kalorija :)

Ujedno ćete iskoristiti tegle koje vam stoje u ostavi, a ne znate šta ćete s njima :)



400 gr pilećeg filea
2 paprike
1 veća glavica crvenog luka
4 krompira
začin za piletinu
maslinovo ulje
biber
0,5 dl vode

Pileći file isjeći na kockice. Obilno posuti začinima za piletinu i dobro izmješati. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti u frižider na sat vremena.

Crveni luk i papriku isjeći na krupnije kocke. 
Krompir oguliti, isjeći ga na četvrtine i ostaviti u vodi dok meso stoji u frižideru.

Pripremiti čistu staklenku od 3 l.


Kad je meso odstajalo u frižideru, zaliti ga sa malo maslinovog ulja i izmiješati.
Isječeni luk, papriku i krompir sjediniti, dodati vegete, bibera i malo ulja pa izmješati.

U staklenku stavljati sloj mesa, pa sloj povrća dok se ne utroše sastojci.
Zaliti sa 0,5 dcl vode.


Odrezati komad aluminijske folije, presaviti ga, pa od njega napraviti poklopac na tegli.

U manju tepsiju staviti teglu, pa sve to skupa u HLADNU rernu.


Uključiti rernu na 200° i zaboravite na ručak narednih 70 minuta.


Gotov ručak izvaditi na tanjir i poslužiti uz salatu od kiselog kupusa ili neku drugu po vašoj želji.

NAPOMENA: Umjesto pilećeg filea možete isjeći cijelo pile na manje komade, dodati začine i povrće koje volite, možete koristiti teletinu ili bilo koje drugo meso, naravno prema tome prilagodite i vrijeme pečenja.

Radila sam i ražnjiće na ovaj način, redala sam teletinu na kocke, gljive, luk, papriku i stavila uspravno u teglu. Bili su fenomenalni.

Umjesto vode meso možete zaliti pivom ili bijelim vinom.

Ako imate više članova obitelji, radite u 2 staklenke.

Ručak fantastičnog okusa i vrlo jednostavne pripreme. 
Dobar tek vam želim :)



Nema komentara:

Objavi komentar