nedjelja, 2. veljače 2014.

PUREĆA JETRA U CRNOM VINU

Odlična!



SASTOJCI:

400 gr pureće jetre
1 dcl mlijeka (za namakanje jetre)
2 veće glavice crvenog luka
4 režnja bijelog luka
1 kašika maslinovog ulja za dinstanje
2 kašike maslinovog ulja za marinadu
1 manja vezica svježeg peršuna
1,5 dcl crnog vina
so
biber

Očistiti jetru od žilica, oprati je i natopiti  u  malo mlijeka, pa ostaviti da odstoji jedan sat.

Kad je odstajala u mlijeku, ocijediti je, posoliti i tako u komadima staviti na teflon tavu na malo maslinovog ulja  i na laganu vatru da se proprži nekoliko minuta sa obje strane.

Crveni luk očistiti i isjeći na ploške. Posuti po jetri i lagano pržiti još 10-tak minuta.

Doliti crno vino, još posoliti, pobiberiti i ostaviti da se krčka sve dok vino skroz ne ukuha.

Jetra će poprimiti finu aromu i miris vina, a bit će mekana i jako ukusna.

Posebno, najbolje u blenderu, isjeckati bijeli luk, peršun i dodati maslinovo ulje pa pripremiti marinadu.

Toplu jetru servirati na zagrijan tanjir, pa posuti pripremljenom marinadom.


Poslužiti kao samostalan obrok ili uz neki prilog i salatu po vašem izboru :)



Nema komentara:

Objavi komentar