nedjelja, 2. veljače 2014.

PUNJENE PAPRIKE

Klasika koja uvijek prolazi, posebno u proljeće i ljeto. Definitivno ih obožavam, a ovako zapečene u rerni su perfektne.



Sastojci:

1 kg sitnijih svježih paprika

Nadjev:

1 pakovanje Fanta za punjene paprike i sarmu
500 gr mljevenog mesa
4 stručka mladog luka
5 režnjeva bijelog luka
1 mrkva
100 gr riže
1 kašika sitno nasjeckanog peršuna

+

1 mrkva
2 kašike sos paradajza
1 kašičica mljevene crvene paprike
2 kašike brašna
2 supene kašike svježe nasjeckanog peršuna

Pripremiti Fant mješavinu prema uputstvu na vrećici. Neka odstoji 10-tak minuta.
Mljeveno meso možete propržiti na malo ulja, ponekad i ja to radim, ali danas nisam i opet je bilo super.

Crveni i bijeli luk, mrkvu i peršun u blenderu sitno isjeckati.

U mješavinu Fanta dodati mljeveno meso, isjeckani luk i mrkvu i rižu. Sve zajedno dobro izmješati pa napuniti paprike.



U pekač ili dublji pleh poredati napunjene paprike, mrkvu isjeckati na krugove i posuti preko paprika.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

U posudici izmješati sos paradajz, mljevenu crvenu papriku, brašno i dodati vode toliko da mješavina bude tečnija i bez grudvica.

Preliti preko paprika, a zatim sve skupa zaliti vrelom vodom da se potope paprike i staviti u zagrijanu rernu.

Krčkati ih u rerni oko sat i po vremena.




Kad su paprike gotove posuti ih sitno sjeckanim peršunom i poslužiti uz pavlaku, mileram ili onako solo.


Nema komentara:

Objavi komentar