ponedjeljak, 3. veljače 2014.

PRAZNIČNA POGAČA

Lisnata pogača - ukras svakog stola! Ugodna oku, još ugodnija za nepce. Ova fantastična pogača je zaista idealna za bilo koju vrstu proslave i sigurno neće proći neprimjećena na vašem stolu :)




1 kg brašna
1 supena kašika soli
1 čajna kašika šećera
1,5 kašika suhog kvasca
5 kašika ulja
5 kašika kisele pavlake
2 jaja
1 kašika bijelog octa
2 dcl mlijeka
1,5 - 2 dcl vode
70 gr rastopljenog putera

Za premazati:

1 jaje
sjemenke susama

U većoj posudi pomiješati brašno, kvasac, šećer, so, bijeli ocat, ulje, umućena jaja i kiselu pavlaku.
Mlakom mješavinom mlijeka i vode zakuhati srednje tvrdo, glatko i elastično tijesto. 
Nauljiti ga sa svih strana i ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena.

Nadošlo tijesto prebaciti na radnu površinu, dobro premjesiti i oblikovati u valjak. Isjeći na 4 jednaka dijela i svaki dio formirati u lopticu.



Oklagijom razvući 4 kruga veličine većeg tanjira.
Prvi krug premazati rastopljenim puterom, preko njega položiti drugi krug, premazati ga također, pa treći krug također premazati, samo četvrti krug ostaviti suh. 


Oštrim nožem isjeći dobivenu pogaču na 4, pa na 8 jednakih dijelova.
Svaku osminu zarezati kroz sredinu, ali ne do kraja (kao na slici).


Odvojiti svaki trougao pa kroz zarezani dio provući vrh trougla. Kad ste izvrnuli tijesto, trougao saviti prema unutra i blago pritisnuti prstima, kako bi dobili oblik kao na slici.


Veliki pleh od rerne obložiti pek papirom i slagati formirane oblike. Prvo složiti 4 dijela, zatim između krakova staviti po još jedan formirani krak.

Završenu pogaču prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplo mjesto oko pola sata.

Za to vrijeme zagrijati rernu na 180°.
Kad je pogača narasla premazati je umućenim jajetom i posuti susamom.



Peći u zagrijanoj rerni 15-tak minuta na 180°, zatim smanjiti temperaturu na 150° i peći još 15-tak minuta.
Ako vam je rerna jaka nakon 15 minuta prekrijte pogaču aluminijskom folijom da vam ne bi preplanula.


Ispečenu pogaču premazati rastopljenim puterom, pokriti i ostaviti da se prohladi.

Vazdušasta i mekana, dekorativna i ukusna, sigurno će naći mjesto i na vašem stolu :)




Nema komentara:

Objavi komentar