ponedjeljak, 3. veljače 2014.

POGAČA SA PAVLAKOM

Samo ću reći - mmmmmmm!!! Mekana, ukusna, fantastična... Neću više da je hvalim, probajte :)





Za ovu fantastičnu pogaču potrebno je:

800 gr brašna
2 kašike suhog kvasca
100 ml ulja
1 jaje
3 dcl mlijeka
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
100 gr margarina
2 dcl kisele pavlake
1 jaje za premaz + malo ulja
mak za posipanje


U decilitar mlakog mlijeka potopiti suhi kvasac i šećer, izmiješati i ostaviti na toplom mjestu da fermentira.

Prosijati brašno u posudu, dodati jaje, ulje, so, mlijeko i nadošli kvasac. Umijesiti mekanije tijesto (ne smije biti tvrdo). Izraditi ga dobro rukama, pa ostaviti na toplom mjestu da se masa udvostruči.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti ga i oblikovati 4 loptice. 

Prvu lopticu tijesta razvaljati u krug promjera 30-tak cm, položiti ga na pek papir i po njemu nasjeckati 50 gr margarina.


Razvaljati drugi krug, pa ga položiti preko prvog kruga.
Kiselu pavlaku razmazati kašikom po tijestu.
Razviti treći krug i preko njega opet nasjeckati preostalih 50 gr margarina, pa četvrti krug samo položiti preko trećeg. 


Prstima okolo spojiti prvi i četvrti krug da ne curi prilikom pečenja.
Oštrim nožem pogaču zasjeći zvjezdasto kao na slici, ali ne do dna. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odmori oko 20-tak minuta dok se rerna zagrije.


Umutiti jaje sa malo ulja, pa premazati cijelu pogaču i posuti plavim makom.



Pogaču peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta. Kad lijepo porumeni, pokriti je aluminijskom folijom da ne bi preplanula i nastaviti peći.



Ispečenu samo pokriti čistom i suhom kuhinjskom krpom i pustiti da stane oko 5 minuta. Sjeći i poslužiti uz šta god želite.

Toliko je mekana i ukusna da se može i sama jesti. Prijatno vam želim :)


Nema komentara:

Objavi komentar