ponedjeljak, 3. veljače 2014.

"MOZAIK" TORTA

Jednostavna i ukusna torta, dekorativnog izgleda :)



Biskvit:

6 jaja
10 kašika šećera
5 kašika vruće vode
10 kašika brašna
1/2 praška za pecivo

Fil:

1 l mlijeka
12 kašika šećera
3 kesice pudinga od čokolade
250 gr putera

Glazura:

100 gr čokolade za kuhanje
komadić putera

Dekoracija:

1 kesica šlag kreme od vanilije
1 kesica šlag kreme od čokolade

Cijela jaja umutiti sa šećerom dok smjesa ne pobijeli i bude potpuno kremasta. Dodati vruću vodu i nastaviti mutiti. Na kraju žicom umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sjediniti sastojke i istresti u pek papirom obloženu tepsiju i peći biskvit na 175 stepeni 15-20 minuta.


Izvaditi biskvit i ostaviti da se potpuno ohladi.

Biskvit izrezati na duge trake.
Zatim isjeći na manje kockice.



Izrezane kockice prebaciti u veću plastičnu zdjelu.

Prah za puding uz dodatak 2 kašike šećera i 2 dcl mlijeka dobro umutiti da nema grudvica.

Ostatak od 8 dcl mlijeka sa 10 kašika šećera staviti da prokuha. Kad proključa skuhati klasičan puding.

U vruću smjesu pudinga dodati na kriške isječen puter i miješati žicom dok se puter otopi. Preliti preko isječenog biskvita u zdjelu. Sve dobro izmiješati.

Kad je sve dobro izmiješano, prebaciti u kalup za tortu i ostaviti da se potpuno ohladi.


Čokoladu za kuhanje otopiti na pari uz dodatak komadića putera, sjediniti smjesu da bude glatka i bez komadića pa preliti preko ohlađene torte.

Ostaviti da se čokolada fino stegne.


Umutiti posebno šlag kreme od vanilije i čokolade.
Napuniti slastičarski špric i dekorisati tortu po vašoj želji. 

Uživajte u ovoj jednostavnoj, a ukusnoj i dekorativnoj torti, naravno  u posebnom društvu :)





Nema komentara:

Objavi komentar