subota, 15. veljače 2014.

MLIJEČNE KOCKE

Čokolada, krema, predivan biskvit...sve to ukratko opisuje ovaj fenomenalan kolač. Preporučujem za probati...nije nešto zahtjevno a stvarno ukusno :)



Biskvit:

6 jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4 kašike kakao praha
6 kašika vruće vode

1 velika čaša mlijeka za preljevanje biskvita

Čoko preliv:

100 gr mliječne čokolade
100 gr čokolade za  kuhanje
5 kašika mlijeka
4 kašike šećera u prahu
150 gr putera

Krema:

1 litar mlijeka
7 kašika gustina
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
150 gr putera
100 gr šećera u prahu

Priprema:

Prvo pripemiti kremu jer treba da se potpuno ohladi.

Od litre mlijeka odvojiti 1,5 dcl i pomiješati sa gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhati pa ukuhati gustin i kuhati dok se fino zgusne. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Posebno izmiksati puter i šećer i sjediniti sa pripremljenom ohlađenom smjesom od gustina i sve dobro izmiksati.

Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg. Posebno izmiksati žumanjke i šećer pjenasto, pa postepeno dodavati ostale sastojke i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka.

Peći u velikom plehu od rerne koji ste obložili papirom na 180 stepeni oko 20-tak minuta.
Pečen biskvit odmah prevrnuti na čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Kad je biskvit ohlađen, presjeći po dužini na pola.

Za čoko preliv pomiješati obje vrste čoolade, puter, šećer i mlijeko pa na laganoj vatri miješati žicom da se sastojci sjedine.

Prvi dio biskvita natopiti mlijekom, premazati bijelom kremom, preko nje rasporediti čoko preliv, pokriti drugim dijelom biskvita, pa ponoviti postupak.
Gotov kolač staviti u frižider na hlađenje.

Ohlađen sjeći na kocke i servirati.








Nema komentara:

Objavi komentar