nedjelja, 2. veljače 2014.

MEDENO SRCE

Izuzetno jednostavan a ukusan kolač. Medeno srce bez jaja, sa vrlo malo sastojaka  - raskošnog okusa, sočan i neodoljiv.

Idealan uz popodnevnu kafu :)))


Mjera je čaša od 2 dcl! 

Potrebno je:

2 čaše jogurta /jogurt možete zamijeniti i mineralnom vodom/
1,5 čaša šećera
1 kašičica cimeta
1 kašika kakao praha
2 kašičice sode bikarbone
1/2 čaše ulja
2 čaše brašna

Preliv:

5 kašika džema od marelice
2 kašike meda
1,5 šolja vode

Premaz:

4 kašike džema od marelice

Glazura:

100 gr čokolade za kuhanje
komadić putera
1 kašika vode

U jednoj posudi izmiješati jogurt, šećer i ulje.

U drugoj posudi izmiješati brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet.

Sastaviti sve sastojke i dobro žicom izmiješati da nema grudvica.

Istresti u nauljen i brašnom posut pleh za pečenje.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Kolač peći oko 20-25 minuta. Čačkalicom provjeriti da li  je pečen.


Dok se peče kolač prokuhati preliv.

Džem, med i marmeladu prokuhati.

Ispečen i vruć kolač kašikom lagano zaliti, da fino bude natopljen. Ostaviti da se potpuno ohladi.


Preko ohlađenog kolača premazati sloj džema od marelice.

Rastopiti na pari čokoladu, komadić putera i vodu.

Glazuru preliti preko kolača i ostaviti da se stisne.


Sjeći na štanglice i poslužiti. Dekorisati možete po vašoj želji.

Uživajte :))))



Nema komentara:

Objavi komentar