nedjelja, 2. veljače 2014.

LISNATA POGAČA SA MAKOM

O ovoj pogači neću napisati ništa, slike govore više od hiljadu riječi. Probajte, pa se uvjerite i u okus pored fantastičnog izgleda.



Sastojci:

1 kg bijelog brašna
2 kašike suhog kvasca
2 jaja
1 jogurt
5 kašika ulja
1 kašičica šećera
1 kašika soli
1 kašika bijelog sirćeta
mlaka voda po potrebi

Za premazivanje:

50 gr rastopljenog putera
mak

+

1 žumance
kašičica ulja - za završni premaz cijele pogače



U zdjeli pomiješati brašno, suhi kvasac, so, šećer, ulje, jogurt, sirće, dodati umućena jaja i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto.
Izraditi ga fino rukama, oblikovati u loptu, nauljiti sa svih strana, staviti u zdjelu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se masa udupla.

Nadošlo tijesto prebaciti na povrašnjen radni sto, premjesiti ga rukama i oblikovati loptu.
Zatim podijeliti tijesto na 4 dijela i oblikovati loptice.


Svaku lopticu razvući oklagijom u krug veličine 30-35 cm.
Prvi krug staviti na kuhinjski papir i premazati rastopljenim puterom.
Posuti makom.


Razvući drugi krug tijesta pa staviti preko prvog i postupak ponavljati sa trećim dijelom tijesta. Samo se gornji sloj ne premazuje.
Oštrim nožem isjeći pogaču kao na slici - na osam jednakih dijelova.


Pomoću drške od kuhače pritisnuti pogaču između sječenih dijelova, kako bi se prorezi otvorili.

Kad ste završili otvaranje proreza na pogači, isjecite osmine tijesta do kraja, a onda krakove svakog trougla podvući prema unutra da se dobije oblik kao na slici ispod. 


Formiranu pogaču pomoću pek papira prenijeti u tepsiju u kojoj ćete peći i ostaviti još pola sata da naraste.

Umutite žumance sa uljem i pomoću kista premažite pogaču. Pospite makom, sredinu više, a ostali dio sa manje maka.

Rerna treba biti zagrijana na 180°. Stavite peći pogaču prvih 10-15 minuta na toj temperaturi (da lijepo porumeni odozgo), a zatim smanjiti temperaturu na 120° i peći još 15 minuta. 


Ako vam je rerna jača, pogaču nakon prvih 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom da vam previše ne bi preplanula  i nastavite normalno peći do kraja.

Ispečenu pogaču premažite rastopljenim puterom i ostavite da se malo ohladi.


Korica joj bude divno mekana, a možete je poslužiti uz bilo šta: suho meso, sir, ajvar, kajmak...a odlična je i solo.




Nema komentara:

Objavi komentar