LIMUN KROFNE

Mekane krofne sa aromom limuna, šuplje, pogodne za ubacivanje fila koji vam odgovara... Krofne koje moraju uspjeti, samo ako pratite postupak u cijelosti :)))
Neka i vaš dom zamiriše tek isprženim krofnama i limunom :))))



Potrebno je:

2 jaja
1/2 l mlijeka
1,5 kesica suhog kvasca
1 kafena kašičica soli
2 kafene kašičice šećera
3 kašike ulja
naribana korica jednog limuna
sok od pola limuna
brašno po potrebi
šećer u prahu za posipanje
1 vanilin šećer

U posudi izmiješati jaja, toplo mlijeko, suhi kvasac, so, šećer, ulje, naribanu limunovu koricu, sok od pola limuna i uz dodavanje brašna zamijesiti mekanije tijesto koje se još uvijek pomalo lijepi za prste. Tako i treba da bude. Dobro umiješeno tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da nadođe.


Kad je tijesto nadošlo, još jednom ga premjesiti nauljenom rukom, u posudi, dakle 2 puta nadolazi i ostaviti da još jednom nadođe.

Prebaciti ga na pobrašnjen sto i razvući oklagijom u krug debljine 1 cm. Okruglom čašom vaditi krofne i redati ih na stolnjak koji ste posuli brašnom. 

Pokriti ih drugom polovinom stolnjaka i ostaviti da odstoje 30 minuta.

U šerpu nasuti ulja u visini 2,5 cm. Zagrijati ulje, ali ne previše. Uzmite drvenu kuhaču i dršku potopite u ulje, ako se pojave mjehurići oko nje, to je prava temperatura za prženje.

Krofne stavljati da se prže tako da ona strana koja je bila gore, prilikom prženja bude dole i naravno čim ih poredate u ulje, poklopite ih.


Kratko pržite, čim porumene, otklopite šerpu, okrenite krofne i pržite sa druge strane, ali ovaj put ne poklapajte. 

Vaditi ih na papirne ubruse da se ocijedi višak masnoće. 
Još tople posuti šećerom u prahu u koji ste dodali vanilin šećer.


Šuplje su i divno mekane. Možete ih puniti po želji rastopljenom čokoladom, raznim vrstama džemova i marmelada ili samo preliti čokoladnom glazurom. Za šta god se odlučite, nestat će u trenu :)







Primjedbe

Popularni postovi