nedjelja, 2. veljače 2014.

LAGANI SLOŽENAC

Ukusan, a može se reći i jeftin ručak, upotpunit će vaš sedmični jelovnik :)

Po želji možete umjesto hrenovki koristiti omiljene kobasice ili ga napraviti jednostavno bez tog dodatka, umjesto riže možete koristiti bulgur, dodavati i oduzimati sve po vlastitom ukusu. Sigurna sam da će vam se svakako dopasti.

Izuzetno je fin i kad se jede hladan.



Količina sastojaka je za 4 osobe!

Potrebno je:

1 kg mladog krompira
2 veće mrkve
6 hrenovki
200 gr riže 
mješavina povrća (količina po vašoj želji): boranija, grašak, svježa paprika

Temeljac:

cca 1 litar vode
1 povrtna kocka za supu
4 kašike ulja
biber
vegeta po želji
peršun

Za početak krompir oguliti i isjeći na ploške. Ostaviti ga potopljenog u vodi.

Rižu prebrati, oprati pod mlazom vode i ocijediti.

Mrkvu i hrenovke isjeći na kolutiće.

Temeljac staviti da prokuha, a zatim ga skloniti sa ringle.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Pravougaoni pleh lagano nauljiti pa poredati polovinu isječenog krompira. Preko krompira ravnomjerno posuti pripremljenu rižu.Po riži poredati povrće, a zatim isječene hrenovke.
Po vrhu rasporediti drugu polovinu pripremljenog krompira.

Sve zaliti temeljcem, posuti sušenim peršunom i staviti u rernu da se peče otprilike 30-40 minuta. Za to vrijeme će riža fino upiti svu tekućinu i vaše jelo je gotovo.


Za vrijeme pečenja provjeriti da li je slučajno voda ukuhala, pa po potrebi doliti još malo vruće vode.

Poslužiti uz mileram, pavlaku, svježu paradajz ili kupus salatu.

Prijatno :)




Nema komentara:

Objavi komentar