ponedjeljak, 3. veljače 2014.

KOMBINOVANI HLJEB

Iskreno se nadam da će vam se dopasti ova predivna kombinacija integralnog i običnog bijelog hljeba - 2 u 1!

Radila sam ga sa
 starterom za tijesto i rezultat je izuzetan! Mekan, ukusan i odiše svježinom.



. Za tijesto vam je potrebno:

700 gr bijelog brašna
150 gr heljdinog brašna
150 gr ječmenog integralnog brašna
2 supene kašike instant kvasca
2 kafene kašičica soli
1 kafena kašičica šećera
mlaka voda po potrebi
pšenične pahuljice i susam za posip

Sad prelazimo na pripremu tijesta:

Radit ćemo dvije vrste tijesta u dvije posude.


U prvoj posudi pomiješati 500 gr bijelog brašna sa 1 kašikom instant kvasca, 1 kašikom soli i pola kašičice šećera. Dodati polovinu pripremljenog startera i dodavati mlake vode da se dobije srednje mekano tijesto (kao za pitu). Fino ga izraditi rukama i pokriti kuhinjskom krpom pa ostaviti na toplo mjesto da se masa udvostruči.

U drugoj zdjeli pomiješati 200 grama bijelog brašna, 150 gr heljdinog brašna i 150 gr ječmenog integralnog brašna, pa staviti 1 kašiku kvasca, soli i pola kašičice šećera. U sve to dodati drugu polovinu startera i mlakom vodom zamijesiti srednje mekano tijesto, pa pokriti kuhinjskom krpom i također ostaviti na toplom mjestu.


Nakon što je tijesto dovoljno odstajalo i naraslo, preručiti i bijelo i tamno tijesto na pobrašnjen sto, premjesiti u lopte, pa i od jednog i od drugog tijesta, uz dodavanje brašna oklagijom razvući krug promjera 40-tak cm.
Preko bijelog tijesta, staviti tamno tijesto i zarolati u veknu.

Formiranu veknu staviti u papirom obloženu tepsiju.
Premazati veknu vodom i posuti pšeničnim pahuljicama i susamom. Rukom blago pritisnuti posip.



Hljeb ostaviti da odmori još 20-tak minuta.

Rernu zagrijati na 180°. 
Staviti hljeb da se peče i prvih 15-tak minuta ga peći na toj temperaturi da naraste i porumeni, a zatim temperaturu smanjiti na 130-140° i peći još 20-tak minuta.

Ispečen hljeb prekriti navlaženom i ocijeđenom  kuhinjskom krpom i ostaviti da stane još 10-15 minuta. 

Rezati i uživati u ovom fenomenalnom i zdravom domaćem hljebu.




Nema komentara:

Objavi komentar